Штаб Доњецке републике: Оборена четири Сухоја 25; НАТО планира формирање нових снага за брзо реаговање због Украјине; Нестала два сарадника руске амбасаде у Кијеву

-

Више од 800 хиљада избеглица прешло је руску гранцу од почетка војне операције на југоистоку Украјине, око 130 хиљада је поднело захтев за азил, саопштава Федерална миграциона служба РФ.

Према подацима ресора, више од од 100 хиљада држављана Украјине је тражило боравишну дозволу, више од 33 хиљаде је поднело захтев за добијање руског држављанства.

Око 12 хиљада држављана Украјине је изразило жељу да учествује у руском државном програму пресељења сународника.

08:56 – НАТО планира да формира нове снаге брзог реаговања од најмање 10.000 војника због ситуације у Украјини, пише Financial Times.

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон ће званично најавити стварање тих јединица наредне недеље.

Очекује се да ће на НАТО самиту 4-5 септембра у Велсу Барак Обама и други лидери војног блока направити дугорочни план за јачање одбране на источним границама.

08:25 – Прес служба руске амбасаде у Украјини је изјавила да су нестала два сарадника дипломатског представништва.

Раније је саопштено да су сарадници обезбеђења амбасаде и поред тога што су показали дипломатске пасоше ухапшени у Кијеву јер су наводно носили бомбе.

У главној управи Министарства унутрашњих послова у Кијеву су демантовали хапшење сарадника руске амбасаде.

19:36 – ДОЊЕЦК – Проруске снаге које су на истоку Украјине прогласиле Народну Републику Доњецк, обориле су данас четири украјинска војна авиона Сухој 25 (Су-25), саопштио је штаб Доњецке републике, а преноси Итар-Тасс.

У саопштењу се наводи да су прва два Сухоја оборена јер су били у акцији којом је било планирано да бомбардују позиције доњецке војске. Оборили су их, како се прецизира, снаге доњецке милиције.

Милиција Доњецка је, такође, оборила још два украјинска авиона Су-25 у близини насељених места Воиково и Мерецки, наводе из штаба проруских снага у Доњецку.

(Танјуг) – НСПМ