Вирус Ебола захвата нове територије

ebola

Епидемија вируса Ебола дошла је до Индије. Троје грађана ове државе испољило је карактеристичне симптоме. Пацијенти су смештени у карантин у Мумбају. Власти државе су донеле одлуку да испитају, односно прегледају све путнике који долазе из држава у којима је забележено постојање вируса. Овај вирус који се најпре појавио у западној Африци, већ се распространио на централни део континента.

Под лекарском контролом се налази троје грађана Индије који су се вратили из Либерије. У тој афричкој држави већ је забележено 620 жртава. У суседној Сијера-Леоне и Гвинеји умрло је 400 људи. Смртни исходи од Еболе су забележени у Нигерији. А ових дана лекари су потврдили да је смрт неколико људи у Конгу изазвана вирусом Ебола. Без обзира на то што Демократска република Конго јесте постојбина вируса, он се тамо појавио 1976.године, садашња епидемија је почела у државама западне Африке. Са њима Конго нема заједничке границе, ипак вирус је стигао и у ту област. Способност вируса да несметано прелази границе плаши власти многих држава. Јасно је зашто је могућа појава вируса Ебола у Индији изазвала панику, говори вирусолог Георгиј Викулов:

Та је боласт повезана са ниским житовним стандардом. Шта више, одређене културне традиције, одређени начин припрме хране омогућава да се много људи брзо инфицира. Ширење је такође повезано са бројношћу људи. Обзиром да у Индији живи велики број људи, вероватноћа ширења вируса је тамо велика. Велики број необразованог становништва такође може да отежа ситуацију.

Према подазима СЗО, током последњих месеци у свету је регистривано више од 2600 случајева обољевања од вируса Ебола. А стручњаци плаше и тиме што је, према њиховим речима, број верватно много већи. Становници сиромашних афричких села немају увек могућност да се обрате лекарима за помоћ. А врло често то и не желе, обзиром на религију и традиције. Самостално лечење помаже ширењу вируса.У Сијера Леоне су увели кривичну одговоарност за прикривање болесних. У Либерији пацијенте који имају симптоме држе у болницама уз обезбеђење. Али то није довољно. Превентиве ради веома јеважно одржавати личну хигијену: добро прати руке, воће, посуђе. Након употребе тоалета, дезинфиковати. Ако власти нису у стању да обезбеде ове услове, ситуацију морају да узму под контролу међународне организације попут СЗО, убеђен је председник Руске асоцијације здравља, професор Андреј Дјомин:

Обзиром на развој транспорта, покретљивости становништва и роба, опасност за човечанство постаје веома велика. Имали смо раније атипичне упале плућа, птичји и свињски грип, ево сада ова нова напаст. Морао би се утврдити међународни систем безбедности. У условима велике повезаности нашег крхког света, опасност од ширења инфекције не постоји само у тој држави где је хигијена на ниском нивоу, већ и у суседним државама, али и на целој планети.

За сад вакцина против вируса не постоји. Неколико држава, међу њима Русија, САД, Канада, Јапан воде успешна истраживања. Неки препарати су чак били испробани на људима. Ипак, 100% гаранција не постоји и масовна производња још почела.

Татјана Табунова – Глас Русије