Немачка очекује признање Косовa, или „нешто врло слично признању“

vucic-merkel

Извор из Министарства спољних послова Немачке каже да Немачка „високо цени” црногорске санкције Русији

Планови са којим лидери држава региона стижу на данашњу конференцију о Западном Балкану са Ангелом Меркел углавном су скупи и нереални и зато не треба очекивати да ће на бази тих планова у Берлину пасти конкретни економски договори. Тако је у врху Министарства спољних послова Немачке речено групи београдских новинара који у овој земљи бораве као гости овог министарства и медијске организације Дојче веле.

Ангела Меркел нема намеру да се одвојено састаје са шефовима држава и влада који ће учествовати на конференцији. То значи да ће западнобалкански лидери са њом имати један заједнички састанак, а предвиђени су и одвојени сусрети министара спољних послова и привреде.

Извор из Министарства спољних послова Немачке рекао је београдским новинарима да се од Србије, кад је реч о њеној спољној политици, очекује да у потпуности сарађује са Европском унијом. На питање „Политике” да ли то значи да се очекује и увођење санкција Русији по узору на европске, извор је одговорио да Немачка „високо цени” то што је Црна Гора повукла такав потез и да би волела да тако нешто учини и Србија, али одбијање Србије да уведе санкције Русији не би сматрала разлогом да се шкартира српски пут ка Европској унији.

Упитан да ли Немачка очекује да Србија призна Косово као независну државу пре него што уђе у Европску унију, исти извор је рекао да се очекује признање „или нешто врло слично признању”.

(Политика)