Стејт департмент: Русија диригује новом војном контраофанзивом на истоку Украјине

stejt-department

Вашингтон — Америчка влада изразила је уверење да Русија диригује новом војном контраофанзивом на истоку Украјине којом се помаже проруским побуњеницима.

Портпаролка Стејт департмента Џен Псаки изјавила је да је Русија послала нове колоне тенкова и оклопних возила на територију Украјине, као и ракетне бацаче.

Псаки је рекла да ови упади указују да је „контраофанзива којом управља Русија вероватно у току“ на побуњеним подручјима Доњецка и Луганска.

Она је оценила да је Русија неискрена у погледу својих поступака – чак и према својим градјанима, и да су неке руске јединице послате 48 километара дубоко у украјинску територију а да при том ни војници ни њихови родитељи нису упознати куда су они упућени.

Псаки је рекла да сахране у Русији и упућивање рањених војника на лечење у болницу у Санкт Петербург показују шта Русија заправо ради.

Она је изразила и забринутост због побуњеничких напада на лучки град Новоазовск на југоистоку Украјине.

Портпаролка Стејт департмента није споменула никакав амерички одговор на оно што се дешава на истоку Украјине, али је рекла да САД имају на располагању опције, попут невојне помоћи украјинској војсци и санкција координисаних с европским савезницима.

Она је рекла да ће председник САД Барак Обама и савезници разговарати о Украјини на самиту НАТО следеће седмице.

Западне земље и Украјина оптужују Русију да је директно умешана у ексалацију конфликта, а Москва демантује да директно помаже сепаратисте.

(Бета)