Додик: Мустафа Церић настоји да на, под наводницима, миран начин проведе оно што његова братија ради по свијету пуцајући и убијајући

milorad-dodik

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за Срну да је независни кандидат за бошњачког члана Предсједништва БиХ Мустафа Церић скривени исламиста који у свом политичком раду настоји да на, под наводницима, миран начин проведе оно што његова братија ради по свијету пуцајући и убијајући.

„Треба имати на уму да је Церић један од кандидата из бошњачког народа и самим тим је ограничен јер се бори за позицију у бошњачком народу. Он је наравно тип који проводи политику вјере ислама и он је најбољи репрезент онога што се у теорији и пракси назива политички ислам“, рекао је Додик.

Коментаришући Церићеве изјаве о Српској и њему лично, предсједник Српске је подсјетио да је Церић човјек који је из највиших вјерских дужности ушао у политику у жељи да некима овдје наметне управо те вјерске вриједности које заступа.

„Само наивни би вјеровали да је другачије, а што се тиче његових оцјена о Републици Српској, поготово употријебљених ријечи о њој, то говори о њему и његовој потреби да се избори у самом бошњачком народу“, нагласио је Додик.

Он је навео да овакве изјаве свакако не доприносе Церићевом рејтингу општеприхваћеном у цијелој БиХ.

„Он ће увијек остати селективни муслиман у политичком смислу који је ангажован да би проводио панисламску теорију и да би у сваком случају наметнуо вољу ислама другим нацијама“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, у том погледу Церићева позиција је веома јасна и он то не крије.

„Раније је говорио о томе како они који желе да иду из Босне могу однијети само толико земље колико је имају на опанцима, а не зна да и раније и сада у значајном обиму, преко 50 посто грунта и власништва у БиХ припада Србима и да, када би се понијело све то, морало би се носити пола Босне“, рекао је Додик.

Додик је поручио да нико неће носити ништа, али да би Република Српска у свом државно-правном статусу могла напредовати, јер са таквим носиоцима политике и идеологије какав је Церић сигурно не може градити заједничку будућност у којој он жели да пошаље поруку како треба слушати Сарајево и квалификовати Српску, њено руководство и грађане на начин како он квалификује.

(СРНА)