НАТО у Србији „посејао“ бомбе, мине, гранате…

???????????

БEOГРAД – На подручjу Србиjе, по подацима Центра за разминиравање на око 150 локациjа се налазе заостала убоjна средства из Другог светског рата, док касетне мунициjе из НATO бомбардовања има на око шест милиона квадратних метара.

Уз земљу, заостала убоjна средства се налазе на 12 локациjа у рекама а у Дунаву код Прахово су остаци немачке флоте потопљене краjем Другог светског рата, рекао jе данас Танјугу директор тог центра Бранислав Jовановић.

Према његовим речима, у Србиjи се на површини од око три милиона квадратних метара налазе и разне врсте мина заосталих из разних сукоба и током девдесетих година прошлог века.

Oн jе навео и да, као што су у селу Бела Река код Шапца, где су пронђене артиљериjске гранате из Другог светског рата, ниjе неуобичаjано да се неексплодирана убоjна средстава откриjу и на другим местима.

Jовановић jе подсетио и да jе Центар за разминиравање задузен за израду проjекта за уништавање неексплодираних средстава а да донатори обезбеђуjу средства.
„Битно jе рецћи да Центар не добиjа новац већ донатори ангажуjу специjализоване фирме чиjи представници раде на уништавању неексплодираних убоjних средстава“, рекао jе он.

Према његовим речима, уништавање свих минско експлозивних средстава jе веома скупа тако да се, по проценама чишћење квадратног метра од касетних бомби плаћа од 0,8 до 1,2 евра. Jовановић каже да у цену улази и локациjа, односно приступачност терена а да цена за вађење авио бомбе из yемље може да износи од неколик десетина до неколико стотина хиљада евра.

Oн jе навео и да jе уништавања запосталих неексплодираних убоjних средатава у рекама знатно скупље jер обухвата и додатне радове.

На подручjу Прешева, 7. августа завршени су радови разминирања мина према проjекту Центра за разминирање под називом „Проjекат за разминирање са локациjе „Цереваjка школа -2″, што jе jедан од успешно реализованих проjеката тог центра.

Разминирање, односно чишћење терена обављено jе према проjекту Центра и било jе у складу са Mеђународним стандардима за хуманитарно разминирање чиме се гарантуjе разминираност-очишћеност од 99,65 одсто.

Разминирање овог простора доприноси повећању безбедности људи, пре свих деце и наставника у основноj школи као и радника приликом експлоатациjе шуме и локалног становништва приликом брања гљива.

Разминирање ове локациjе финансирано jе из донациjе СAД преко Mеђународне фондациjе за jачање безбедности људи (ИTф).

На подручjу села Цереваjка, претходно су – 28. маjа завршени радови разминирања мина према проjекту Центра под називом „Проjекат за разминирање са локациjе „Цереваjка школа -1“. Tада jе очишћена површине од 165.000 квадратних метара коjи jе, такође, финансиран из донациjе СAД преко Mеђународне фондациjе за jачање безбедности људи (ИTф).

Центар jе на свом саjту навео и да jе 25. jула завршено чишћење касетне мунициjе са локациjе у улицама „Aнете Aндреjевић бр.4“ и „Шуматовачка бр.5“ у Нишу, површине од 815 квадратних метара.

Танјуг