Српски генерал биће затворен у Финској

pavkovic

ХАГ – Бивши командант Треће армије Војске Југославије Небојша Павковић, којем је у јануару пред Хашким трибуналом потврђена првостепена пресуда од 22 године затвора, казну ће служити у Финској, објавио је данас Трибунал.

У одлуци председника Трибунала Теодора Мерона, која носи датум од 13. марта, али је данас обелодањена, наводи се да је Финска наговестила спремност да Павковић одслужи казну у тој земљи.

Мерон је позвао надлежну службу Хашког трибунала да упути званичан захтев влади Финске о издржавању казне Небојше Павковића да би се организовао његов трансфер у ту земљу. Дотле ће Павковић остати у притвору Трибунала.

У одлуци се подсећа да је споразум Хашког трибунала и Финске о издржавању казни хашких осуђеника у тој земљи ступио на снагу 7. маја 1997. године.

Жалбено веће Хашког трибунала изрекло је 23. јануара правоснажне пресуде бившем потпредседнику Владе СР Југославије Николи Шаиновићу, генералима војске и полиције Небојши Павковићу, Сретену Лукићу и Владимиру Лазаревићу, оптуженим за злочине почињене над косовским Албанцима 1999. године. Првостепене казне смањене су свима осим Павковићу.

Правила Трибунала предвиђају да осуђени могу да затраже превремено пуштање из затвора када буду одслужили две трећине казне.

Генерали Павковић, Лазаревић и Лукић добровољно су се предали суду 2005. године.

(Танјуг)