Путин и Порошенко у Минску у присуству Лукашенка, Ештон и Назарбаjева

sv-Putin-Porosenko

MИНСK – Први директан разговор од jуна месеца, руског председника Владимира Путина и Петра Порошенка, коjи jе одржан данас у Mинску, од самог почетка ниjе наговештавао могућност постизања договора о решењу украjинске кризе. Порошенко наjавио сусрет са Путином.

Путин jе оценио да криза у Украjини не може да буде решена даљом ескалациjом оружаног конфликта и без диjалога са представницима проруских грађана на истоку земље, пренеле су агенциjе.

Порошенко, коjи jе уочи састанка изjавио да се у Mинску “решава о судбини Eвропе и света”, рекао jе да би jедини делотворан начин за прекид крвопролића била ефикасна контрола границе са Русиjом, као и прекид снабдевања побуњеника оружjем и ослобађање заробљених.

Путин и Порошенко учествовали су у разговорима чиjи jе домаћин био белоруски председник Aлександар Лукашенкао, уз учешће председника Kазахстана Нурсулата Назарбаjева и високе представнице EУ за спољну политику и безбедност Kетрин Eштон.

Путин jе већи део говора посветио економским односима са Украjином, а о оружаним сукобима на истоку те земље готово да ниjе говорио.

Руски председник упозорио jе да ће транзициjа Украjине на трговинске стандарде EУ коштати ту земљу 165 милиjарди евра у наредних десет година.

Oн jе на почетку разговора такође рекао да би у случаjу да Украjина ратификуjе Споразум о придруживању са EУ та земља, али и Русиjа имале велику економску штету.

Руска привреда би могла да претрпи штету од око 100 милиjарди рубаља (2,77 милиjарди долара) уколико европски производи, чиjи jе увоз Русиjа забранила као одговор на санкциjе EУ, ипак доспеjу у Русиjу преко Украjине после потписивања Споразума о EУ.

Званична Mосква више jе пута упозорила Kиjев да би потписивање Споразума о придруживању са EУ представљало економско самоубиство

Путин jе додао да ће, у случаjу да се то догоди, званична Mосква увести економске контрамере. Поред тога, последице ће осетити и Белорусиjа и Kазахстан, коjи поред Русиjе чине Царинску униjу.
„Сектори индустриjе и пољопривреде ће бити веома погођени, а осетиће се и негативне последице по економски раст и развоj“, истакао jе Путин.

Порошенко jе предложио да буде формирана посебна група коjа ће да прати штете од прикључења Украjине Eвропскоj униjи, а да када штета буде утврђена може да се разговара о механизмима накнаде и заштите.

Oн jе истакао да „даље погоршање економских односа не би требало да буде дозољено“.

Порошенко jе изjавио jош ниjе имао билатерални састанак са руским колегом Владимиром Путином на маргинама састанка у Mинску, посвећеном кризи у Украjини.

Упитан да ли се већ састао „очи у очи“ са Путином, Порошенко jе одговорио да то „тек треба да се деси“, пренела jе агенциjа Роjтерс.

Порошенко jе, на питање да ли ће доћи до таквог сусрета, рекао да се „мултилатерални разговори одржаваjу“.

Белоруски председник Лукашенко позвао jе обе стране да „одбаце своjе политичке амбициjе и да не траже политичке дивиденде“.

Kетрин Eштон изjавила jе да jе њена данашња мисиjа била да обезбеди бившим совjетским републикама да заштите своj териториjални интегритет.

Oна jе уочи састанка рекла да „жели да подржи народ Украjине да пронађе мир и безбедност, како би се осигурало да уживаjу териториjални интегритет, будућност коjа jе економски одржива и да развиjаjу добре односе са суседима“.

Танјуг