Пентагоново тајно оружје експлодирало изнад Аљаске

eksplozija aljaska

Америчка ракета која је носила ново хиперсонично оружје експлодирала је изнад Аљаске након лансирања. Оружје које је носила у стању је да путује брзином познатом као мах 5, од око 6.000 километара на час, и да за мање од сата нападне циљ било где на планети.

Супертајно Напредно хиперсонично оружје које је развила америчка војска ипак је неславно завршило пробни лет есплозијом која се десила само четири секунде након лансирања из Кејп Гревила на острву Кодијак на Аљасци. Пентагон је навео да су га контролори уништили чим је примећена грешка у систему.

„Дејли мејл“ преноси изјаву Морин Шуман, портпаролке америчког Министарства одбрабне, која наводи да је разлог за самоуништавање овог пројекта била је брига за јавну безбедност, а у инцуденту нико није повређен.

– Морали смо да окончамо мисију. Оружје је есплодирало приликом полетања и пало натраг на лансирни комплекс – рекла је Шуманова, која је додала да у овом тренутку није могуће проценити штету коју је изазвао пад у овом комплексу који се налази на 40 километара од града Кодијака.

Амерички званичници тврде да овај оружани систем није носио бојеву главу када су људи који су га тестирали одлучили да прекину мисију. Експлозију су видели локални очевици који су пратили лансирање, амеђу њима је био и Скот Вајт, фотограф из Кодијака, који је експлозију описао као бучну и застрашујућу. Вајт наводи да је после био видљив јак пожар.

Шуманова наводи да је ово оружје једно од неколико које тестира америчка војска у оквиру Програма конвенционалног брзог глобалног удара.

– То је концепт који ће омогућити Министарству одбране да досегне било који циљ било где на свету за мање од сата – казала је она.

Напредно хиперсонично оружје први пут је тестирано у новембру 2011. изнад Хаваја, а ново тестирање требало је да унапреди његове перформансе.

(Блиц)