НАФТНИ ОТПАД ДИРЕКТНО У ВЕЛИКИ БАЧКИ КАНАЛ (ФОТО)

???????????????????????????????

Зелена патролана делу

Још један загађивач на Великом бачком каналу

Зелена патрола на делу посетила је Србобран, на позив Еколошког удружења Општине Србобран и ловачког удружења „Фазан“ из Србобрана. Том приликом Зеленој патроли на делу, се придружио и уредник радио Србобрана Ивица Сцхмидт.

Приликом обиласка Великог бачког канала, уочили смо велику црну нафтну мрљу на води. Када смо се приближили констатовали смо да се из бетонског отвора испушта нафтни отпад директно у Велики бачки канал. Наш домаћин, Драган Куријачки, председник Еколошког удружења општине Србобран, рекао је да бетонски испуст води до сабирне станице нафтног поља Турија север у Србобрану.

С обзиром на озбиљност проблема, Драган Куријачки је у нашем присуству обавестио Наду Нађ, инспекторку заштите животне средине у Србобрану. Када се инспекторка појавила на лицу места, констатовала је да се ради о еколошком проблему, који представља велику опасност за биљни и животињски свет у каналу.

Том приликом, инспекторка је обећала да ће о овом проблему хитно обавестити Водопривредну инспекцију, као и остале надлежне службе, те да ће против компаније НИС бити поднета кривична пријава.

Јутрос смо ступили у контакт са инспекторком Надом Нађ, која је изјавила да је у току узорковање загађене воде од стране Природно математичког факултета из Новог Сада и да је на терен изашао покрајински водопривредни инспектор.

У жељи да сазнамо како је дошло до инцидента и који су следећи кораци у санирању овог еколошког проблема, ступили смо у контакт са Драганом Митићем, директором погона Бачка, у компанији НИС.

-То што сте затекли, није нормално стање, већ хаваријско стање. Цев коју сте приметили, је испуст који води из сепаратора, чији је задатак да пречисти радни флуид са објекта и да чисту воду испусти у канал. То је хаваријско стање, дошло је до прелива око 1м3 сирове нафте. – изјавио је Драган Митић, директор погона Бачка.

Између осталог он је изјавио да је процес санације у току.

На нашу констатацију да компанија НИС углавном санира последице загађења нафтом тек када медији објаве ту информацију или када се грађани на терену побуне Митић је рекао да они имају врло јасне прописе и процедуре за праћење, односно да постоји систем информисања и обавештавања. Те да су ову информацију добили синоћ, нешто пре 22 х и одмах по том предузели потребне мере.

Напомињемо, да смо ми нафтну мрљу открили и снимили јуче око 15 х, а да је инспекторка на терен изашла око 18 х. Поставља се питање да ли би и када овај еколошки проблем био откривен и заустављен, да Зелена патрола на делу није приликом обиласка Великог бачког канала уочила велику нафтну мрљу.

Такође, напомињемо, да узводно, око 2 км, од нафтне мрље на Великом бачком каналу у Србобрану,одвија се пречишћавање овог канала, од стране Вода Војводине.

Текст: Милица Алавања

Фотографије: Зелена патрола на делу

P1350526 P1350527 P1350613