Срби изабрани на шиптарским изборима уз Харадинаја

ramush haradinaj

Косовска Митровица – Такозвани уставни суд Косова донеће данас коначну одлуку и образложити процедуру о одржавању нове седнице ткзв. Скупштине Косова, на којој би био изабран председник и потпредседник парламента. Наиме, пре неколико дана, Уставни суд је прогласио неуставним избор председника Скупштине из редова Демократског савеза Косова, Исе Мустафе, за кога су гласали и посланици листе „Српска”, уз оцену да кандидата није предложила странка која је освојила највећи број гласова на ванредним парламентарним изборима одржаним 8. јуна, у овом случају Демократска партија Косова (ДПК), коју води Хашим Тачи.

Александар Јаблановић, председник листе „Српска”, која у ткзв. парламенту Косова има девет посланика (укупно десет мандата с Прогресивном демократском партијом Ненада Рашића), за „Политику” каже да после данашње, коначне објаве Уставног суда, треба очекивати нову седницу парламента најкасније до 8. септембра.

По мишљењу Јаблановића, у оптицају су два предлога. Први је да Хашим Тачи предложи свог кандидата, а други је да, уколико Тачи не буде добио 61 глас (неопходна проста већина од укупно 120 посланика у парламенту Косова), право да кандидује председника Скупштине добије партија која је по броју освојених гласова на другом месту. У том случају, то право би припало Демократском савезу Косова (ДСК), на чијем је челу Иса Мустафа.

– Мале су, боље рећи никакве шансе да Хашим Тачи добије неопходну већину, знајући да се ништа није променило од 17. јула кад су се посланици, на конститутивној седници, приклонили коалицији око Рамуша Харадинаја. Српска листа ће на поновљеној седници урадити све како би се изабрао председник парламента и како не би дошло до расписивања нових избора. Урадићемо све што је у нашој моћи – наводи за наш лист Јаблановић.

На питање новинара „Политике” да ли ће и овог пута подржати Рамуша Харадинаја, лидера Алијансе за будућност Косова (АБК), и приклонити се његовом постизборном блоку, као и да ли су у међувремену имали разговоре с њим, Јаблановић одговара потврдно, не желећи да открива детаље.

Да партија Хашима Тачија с 37 освојених мандата не може да добије место председника Скупштине, мишљења је и Фатмир Шехоли, политички аналитичар из Приштине.

– Не постоје ни минималне шансе да председник парламента буде из редова ДПК. Чак и да добије гласове Срба и осталих мањинских заједница, Тачи опет нема неопходну већину. Хипотетички гледано, и да је има, зар би албански посланици, који су у већини, дозволили да им владу формирају и државу воде Срби, Роми, Ашкалије и остали из редова мањина – истиче Фатмир Шехоли, уз напомену да будућу владу чекају бројни изазови, попут формирања Заједнице српских општина и Специјалног суда за ратне злочине на Косову. Ипак, напомиње Шехоли, уколико Уставни суд у крајњем образложењу буде донео одлуку да само ДПК може да предложи кандидата за скупштину, „нови избори су на помолу”.

Покушали смо јуче да чујемо и мишљење функционера у ДПК, али – одговор је изостао. Бајрам Реџепи, потпредседник ДПК и министар полиције у влади Хашима Тачија, пошто је саслушао наше питање, кратко и без икаквог устезања рекао је:

– Данас не радим, одмарам се!

Да ли ће се до наредне седнице ишта променити, односно хоће ли Тачи уз помоћ својих сународника, за сада љутих политичких ривала, али можда и уз помоћ кругова из међународне заједнице успети да обезбеди већину (како за председника скупштине, а онда аутоматски и премијерско место), остаје да се види. Извесно је, а показало се ранијих година, да су све политичке игре могуће, али ипак, не би олако требало да се пренебрегне чињеница да Рамуш Харадинај себе већ промовише као „новог премијера”.

Математички гледано, сад су врло мале шансе да Тачи добије супарнички, Харадинајев табор у којем су искусни политички лидери (Иса Мустафа ДСК, Фатмир Љимај из Нисме), јер са 37 посланичких места, па чак и с гласовима мањина (који су се окренули Харадинају, а укупно имају 20 мандата), не може да обезбеди неопходан праг и добије 61 глас. Када је у питању Харадинај, ту је математика јасна, јер са 30 гласова колико има ДСК, осам, колико броји Нисма, девет места које је освојио АБК и 20 колико броје мањинске заједнице, обезбеђена су му скоро сва водећа места у парламенту, али и бројне министарске столице у влади, која ће, како се незванично чује, имати мањи број министарстава.

Биљана Радомировић – Политика / Срби на окуп