Расим Љајић: Ништа не губимо зато што нисмо подржали извоз у Русију. Србија се обавезала да Косову да међународни тел. број

Rasim-Ljajic-poturica

БЕОГРАД, 25. августа 2014. (Бета) – Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је да одлука Србије да додатно не субвенционише извоз у Русију неће превише утицати на привреду државе.

Србија нема капацитете да осетније повећа извоз у Русију, али он је растао и пре санкција које је тој земљи увела ЕУ, казао је Љајић за дневни лист „Блиц“ од уторка.

„Ми смо у првих шест месеци ове године, када није било санкција ЕУ према Русији, повећали извоз пољопривредних производа и хране у Русију за 68 одсто. Али оно што ми извозимо неупоредиво је мање од онога што у Русију извозе други“, рекао је министар трговине.

Према његовим речима, Србија је у 2013. у Русију извезла робу вредну 50 милиона евра, а Европска унија 1,8 милијарди.

Упитан за напоре Косова да добије медјународни позивни телефонски број, Љајић је казао да се Србија обавезала бриселским споразумом да ће подржати тај процес, али само на начин који поштује стандарде и принципе Медјународне телекомуникационе уније.

„Ништа они ту не могу без Србије. То не може да се уради тако како су у Приштини, а и појединци у Бриселу, замислили“, нагласио је он.

Љајић је најавио да ће тендер за продају дигиталне дивиденде бити расписан одмах по окончању процеса дигитализације, 17. јуна 2015. године, и изразио очекивање да ће држава од тога зарадити измедју 70 и 100 милиона евра.

БЕТА