Кијев: У току сукоб украјинских граничара са руском војском која се прерушила у проруске снаге

dnr-donjeck-tenk-gori-DNR-today

Кијев — Управо се води сукоб између граничара и конвоја од више десетина тенкова који је ушао на украјинску територију из Русије код Азовског мора, саопштио Кијев.

„Украјинску границу је прешао конвој од неколико десетина тенкова и оклопних возила који је ушао у област у близини украјинског индустријског града Маријупоља“, изјавио је портпарол снага безбедности Леонид Матјухин за АФП.

Он је додао да су конвој зауставили граничари и да је у току сукоб.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је данас да није чуо ни за какву војну инвазију из Русије у Украјину, у подручју Маркина, али је приметио да је и раније у јавност доспевало много нетачних информација.

У Кијеву је, у међувремену, портпарол украјинске војске Андриј Лисенко изјавио да су руске снаге „прерушене“ у проруске активисте ушле на југоисток Украјине са 10 тенкова и два оклопна возила.

„Јутрос је руска војска, прерушена у борце из Донбаса, покушала да отвори нови фронт војног сукоба у јужном региону Доњецк“, рекао је Лисенко новинарима, јавио је Ројтерс.

„Нисам чио ни за шта, али нетачне информације о инвазијама су прилично честе“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре, преноси РИА Новости

Почетком августа, у светлу све теже хуманитарне ситуације у Украјини, Москва је предложила слање међународне хуманитарне мисије на исток те земље, под окриљем Међународног Црвеног крста.

Русија је потом упутила конвој хуманитарне помоћи, који је чинило 227 камиона са око 2.000 тона хране за одојчад, лекова, брашна, шећера, врећа за спавање, генератора и других потрепштина.

Кијев је оптужио Москву да без дозволе украјинске владе пребацује конвој преко границе.

Возила су стигла на границу 14. августа, али су ушла у Украјину тек недељу дана касније пошто је Кијев одлагао да изда одобрење.

Западни званичници и медији изнели су непотврђене оптужбе да у хуманитарном конвоју има оружја.

Генерални секретар НАТО Андерс фог Расмусен изјавио је да је хуманитарни конвој параван за војну инвазију, упркос, како је навела руска агенција, чињеници да су све стране провериле товар који преноси.

Украјински председник Петро Порошенко рекао је 15. августа да је украјинску артиљерију уништила руска војна опрема која је, наводно, преко ноћи допремљена у Украјину.

Руско Министарство одбране одбацило је те оптужбе и назвало их „измишљотинама“ које не завређују коментара.

Руска погранична служба истакла је да се ти извештаји не темеље на стварности и објаснила да пограничним подручјем патролирају мобилне екипе граничара, али само с руске стране границе.

Специјална мисија ОЕБС-а за надзор, која је размештена на руско-украјинској граници, такође је навела да није приметила да се било какво оружје пребацује преко границе.

„Поновићу још једном: ми сносимо пуну одговорност за наш део границе, а Украјинци пуну одговорност за њихов део. Мисија ОЕБС-а помаже Украјинцима, а ми смо спремни као и Немачка да обезбедимо све што је потребно за надзор и посматрање. Оптуживање нас без икаквих чињеничких доказа вероватно је безперспективно“, рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је нешто раније данас да би Русија послала још један конвој хуманитарне помоћи и да би он кренуо у наредним даним, истом рутом као и претходни. Лавров је додао да би онемогућавање кретања камиона значило повреду међународног права.

За то време, настављају се борбе на истоку, у Доњецкој области.

Проруски сепаратисти потврдили су да су покренули велику контраофанзиву против украјинске војске. И Кијев је саопштио да је „приметио појачане активности непријатеља“.

Извор: Б92