Сергеј Лавров: Русија ће послати још један хуманитарни конвој

sergej-lavrov1

12:55 – Сергеј Лавров: Парада ратних заробљеника у Доњецку није била понижавајућа

МОСКВА – Јучерашња парада украјинских ратних заробљеника кроз Доњецк није била понижавајућа, изјавио је руски министар спољњих послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре.

„Видео сам слике са те параде и нисам видео ништа што би се могло сматрати понижавајућим. Што се тиче понижавајућег опхођења према ратним заробљеницима, нека се адвокати баве тиме”, рекао је Лавров, пренео је АФП.

Проруске снаге приморале су јуче око 40 или 50 заробљених припадника украјинских снага да марширају главном улицом у Доњецку, који је под контролом проруских снага, пренео је Ројтерс.

Људи који су то посматрали узвикивали су „фашисти” групи ратних заробљеника који су ходали спуштене главе.

Заробљеници су углавном били необријани и изгледали су неуредно, а на себи су имали или војне униформе, или цивилну одећу.

Агенција АФП навео да је парада ратних заробљеника уприличена да би се извргла руглу прослава Дана независности у Кијеву.

У Кијеву је јуче одржана војна парада којом је обележен Дан независности Украјине.

12:35 – Кијев: Конвој руских тенкова ушао у Украјинуна југу земље, окршаји на граници

Украјинске власти саопштиле су да је колона од „неколико десетина“ оклопних транспортера и тенкова ушла из Русије на југу, код Азовског мора и да су у току борбе са украјинским граничарима.

„Украјинску границу је прешао конвој од неколико десетина тенкова и оклопних возила који је ушао у област близу украјинског индустријског града Маријупоља“, изјавио је портпарол снага безбедности Леонид Матјухин за АФП.

Он је додао да су конвој зауставили граничари и да је у току сукоб.

Москва ће послати још један хуманитарни конвој у Украјину и о томе је обавестила Кијев, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, неколико дана после уласка првог конвоја руске помоћи у ту земљу пред прошли викенд.

„Послали смо јуче званичан допис украјинском Министарству спољних послова у којем смо најавили да намеравамо да пошаљемо још један хуманитани конвој“, рекао је Лавров новинарима.

„Сигурни смо да ће то бити већ ове недеље“, казао је руски министар и додао да је „детаљан списак товара“ који превозе камиони у том конвоју достављен Кијеву, у званичном допису.

Лавров је рекао да се нада да ће неспоразуми приликом упућивања првог конвоја, „бити узети у обзир и да више неће бити вештачких кашњења“.

„Желимо да преговарамо о условима за слање конвоја истим путем, поново уз учешће граничне службе и украјинске царине, што је пре то могуће“, казао је он и додао да је Русија спремна на „сарадњу са Црвеним крстом“.

Први руски хуманитарни конвој, са око 1.800 тона помоћи, ушао је у петак у Украјину, без дозволе украјинских власти и потврде Међународног комитета Црвеног крста.

Око 220 камиона брзо је и без икакве контроле истоварило пошиљку у Луганску, упоришту проруских побуњеника на истоку Украјине, а затим се вратило у Русију.

12:07 – Сергеј Лавров не искључује могућност састанка Путина и Порошенка у Минску

Сусрет председника Русије Владимира Путина и његовог украјинског колеге Петра Порошенка у Минску 26. августа није искључен, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за штампу у Москви.

„Што се тиче сутрашњег програма у Минску, планиран је низ билатералних сусрета. Ко ће се с ким састати биће касније најављено“, рекао је Лавров.

12:04 – Русија планира да пошаље у Украјину још један хуманитарни конвој

Русија је обавестила Украјину да ће послати још један хуманитарни конвој истом марштутом у најскорије време, изјавио је шеф МИП Сергеј Лавров.

Русија се нада на сарадњу са украјинским властима по том питању и рачуна да ће дозволу добити брже. Москва позива Међунарпдни комитет Црвеног крста и друге међународне организације да помогну у наставку хуманитарне мисије на истоку Украјине.

11:57 – Настављено гранатирање предграђа, убијене жене снајперисти

ДОЊЕЦК, Украјина – Украјински војска наставила је јутрос гранатирање Доњецка на истоку Украјине, а главни удар био је на предграђа, локална милиција убила је две од три жене снајперисте, јавила је руска новинска агенција Итар Тасс.

Проруске снаге убиле су два од три жене снајперисте на крову тржног центра у Доњецку, а трећа жена снајпериста успела је да побегне, док је локална градска милиција заробила групу која је инсталирала локаторе за радио везу по граду.

Тешка артиљериска ватра чула се из правца аеродрома који је под контролом украјинске војске, док је локална милиција наставила своје операције на неутрализовању субверзивних и извиђачких група војске под командом Кијева.

10:12 Командант батаљона украјинске армије „Донбас“ Семјон Семенченко је написао на свом Фејсбук профилу да се ради на стварању партизанских одреда.

Наредних дана ће саветовање одржати лидери различитих области а затим ће бити одржана конференција за штампу. Семенченко је обећао да ће се обуком партизана на војним полигонима бавити инструктори.

Командант батаљона „Донбас“ је тражио од председника Украјине и владе да почну демонстративно, отворено да припремају земљу за партизански рат.

09:02 Француска заузима чврсту позицију према Русији у погледу проблема источне Украјине, али је истовремено отворена за дијалог, изјавио је министар спољних послова Лоран Фабијус у интервјуу за лист Фигаро.

Када су у питању Украјина и Русија наша позиција остаје иста, чврстина и дијалог, наводи Итар Тасс Фабијусове речи. Он је додао да нико при здравој памети не може да предлаже рат са Русијом и да заборави историју и географију.

Украјина мора имати могућност да буде у добрим односима са суседном Русијом и са Европском унијом, која је такође сусед. То неће бити једноставно постићи“, констатовао је Фабијус.

21:06 – Украјински председник Петро Порошенко изразио је данас уверење да украјински језик треба да буде једини државни језик у земљи, истичући да многи у Украјини говоре руски „али мисле другачије на њему , него у Русији”.

„Многи код нас говоре руски. Али, овде на њему мисле другачије, него у Русији”, рекао је Порошенко на паради морнарице у Одеси.

„Уверен сам да сви ми треба да одбацимо митологију из прошлих времена о имагинарној подели земље на рускојезичне и украјинскојезичне”, казао је Порошенко а преноси Укринформ.

„Сви ћемо живети заједно, јер смо ми један народ. И то је основно достигнуће државе за 23 године независности Украјине”, рекао је он.

Агенција УНН известила је да је Порошенко присуствовао у Одеси на паради поводом Дана независности и да је положио цвеће на Обелиск непознатом морнару и честитао житељима Одесе 220. годишњицу од оснивања.

(Танјуг-Глас Русије-Бета)