Даниловић: Како и од кога Украјина брани Цетиње, Подгорицу, Никшић и Плав?

????????????????????????

Привремени отправник послова бивше Украјине заборавља да свакодневно његова војска, под изговором да треби терористе са Истока, бесомучно убија цивиле, жене, децу и старе људе. 

Привремени отправник послова бивше Украјине у Црној Гори Владимира Цибуљник, изјавиио да је став појединих црногорских политичара против санкција Русији, резултат неразумевања да Украјинци данас на истоку своје земље бране не само своју слободу и будућност, већ и безбедност целе Европе, укључујући Никшић и Цетиње, Подгорицу и Плав. Посланик Демократског фронта Горан Даниловић оцењује такву изјаву – недопустивом за дипломату.

„Врло смјело или боље речено врло неодмјерено и недопустиво за дипломату, макар био и привремени отправник послова. Владимир Цибуљник, представник Украјине у Црној Гори каже да они, украјинска војска, на истоку Украјине бране и Цетиње, Подгорицу, Никшић и Плав!? Логично ми се намећу питања: како и од кога? Цибуљник мисли, да се тако бране европске вриједности? Мисли да живимо у времену информативне изолованости, те да ћемо закључивати на основу његовог интервјуа? Како он уопште замишља да на овај начин брани рецимо Никшић, иако је врло стидно провукао и Плав па сам могао нешто рећи о том поређењу са нашим истоком – или нам је он могао рећи!? Како он то нама тако брани Цетиње? Која је то у ствари тајна и врло неспретна дипломатска порука коју нам шаље Цибунљик?“, написао је на Фејсбуку Даниловић.

Према његовим речима привремени отправник послова заборавља да свакодневно његова војска, под изговором да тријеби терористе са Истока, иначе своје домицилно и добро наоружано становништво које „само“ говори руски и тако се „национално осјећа“, бесомучно убија цивиле, жене, децу и старе људе.

Горан Даниловић

То су европске вриједности!? Тако, гранатирањем домова, села, градова…стадиона, градских четврти, граничних прелаза…тако се бори против тероризма!? Тако су се, ето рецимо, против својих радикалних покрета ИРА-е или ЕТА-е борили у Европи!? Гранатирали су одреда свакога ко се залагао, борио и тражио више права за себе и свој дио своје земље, па макар успут страдала и болница!?“, написао је он.

Даниловић даље наводи да Цибуљник мисли да народ у Црној Гори живи у деветнаестом веку и чека писмо из Кијева да нам се објасни о чему је реч.

„Мисли ли Цибуљник да је одбрана европских вриједности када израелска војска у борби против терористичких покрета и организација неселективно убија стотине цивила!? Прави ли Цибуљник разлику између онога што мисли Европа и свијет од онога што мисли његов предсједник Петро Порошенко? Или смо једва дочекали господина предсједника да нам препише европску цивилизацијску норму? Јесмо ли ми који вјерујемо да је федерализација Украјине и прекид ратних сукоба најбоље рјешење, антиевропска и антицивилизацијска снага, макар били балкански, француски или њемачки политичари, министри, посланици..?“, додао је Даниловић.

По њему Цибуљник мора схватити да неки у Црној Гори никада на такав начин не би, рецимо, бранили Никшић од Никшићана, нити Плав од Плављана.

„Не бисмо данас, јер смо јуче имали горка искуства у региону. Научили смо на својој муци. Цибуљник треба да замоли, ако се то заиста ради, да у моје име на истоку Украјине нико не брани ни један град Црне Горе. Оставите нас недостојне патетике и разговарајте“, рекао је Даниловић.

Он је истакао да и Украјина може да научи од себе, одавно је у проблему.

 „Ако је „ваш предсједник“ (до јуче) Виктор Јанукович могао да преговара са, из његовог угла, терористима који колико видимо тероришу и „ново народно руководство“ преговарајте и ви са побуњеним Истоком. И не затварајте очи пред чињеницом да 40 или 50 хиљада побуњених и наоружаних на властитој територији, спремних да добровољно погину за свој идеал, увек буде нешто више од тероризма. Питајте нас, ми о томе знамо све – објаснићемо вам“, закључио је Даниловић.

CDM.me