Отправник послова Украјине у Црној Гори: На истоку бранимо и Никшић, Цетиње, Подгорицу, Плав

ukrajinavojska

Став појединих црногорских политичара, који су против санкција Русији, је резултат неразумијевања да Украјинци данас на истоку своје земље бране не само своју слободу и будућност, већ и безбједност цијеле Европе, укључујући Никшић и Цетиње, Подгорицу и Плав, рекао је за Вијести Владимир Цибуљник, привремени отправник послова Украјине у Црној Гори.

На питање ко је крив за кризу у Украјини, каже да „би било коректније причати о борби украјинског народа за слободу и будућност, која ће се завршити нашом побједом“.

„Као посљедица ‘Револуције достојанства’, када су почетком 2014. Украјинци свргнули злочиначки режим Јануковичеве породице и почели да стварају нову Украјину, ‘очишћену’ од претходне владе, наш сјеверни ‘словенски брат сусјед’ напао нас је ‘с леђа’, неочекивано и подло. ‘Самопречишћавање’ је смртно опасно за Владимира Путина и све оне који желе да нас врате у прошлост ‘руског мира’“, каже Цибуљник.

На констатацију да је Путин је освојио Крим, дестабилизовао источне дјелове Украјине, зар није на крају изашао као побједник Цибуљник тврди да руски предсједник није побједник.

„Безусловно, Путин није побједник. Он је и сам почео да схвата и зато се као злочинац окружен полицијом укључује у нове, крвавије злочине. Уништени малезијски авион са скоро 300 путника је прави доказ тога. И у самој Русији све више људи разумије да је агресија против Украјине погубна за Русију и све више њених поштених грађана, који подржавају нашу борбу по цијену своје слободе и подижу заставу Украјине у центру Москве“, тврди он.

Одговарајући између осталог на питање да ли мислида ће економске санкције приморати Путина да дигне руке од истока Украјине Цибуљник је казао да је увјерен да само Украјинци могу зауставити агресију сјеверног сусједа.

„Да, имамо подршку практично цијелог свијета, што је потврдила Резолуција о територијалном интегритету Украјине Генералне скупштине УН од 27. марта, коју је подржала и Црна Гора, на чему смо вам захвални. Без такве подршке нама би било веома тешко. Несумњиво бисмо жељели већу помоћ, али то није увијек могуће. Чак и тако ограничене санкције представљају помоћ Украјини и опасност за руског агресора и за то смо захвални цијелом свијету. Да кажем искрено не разумијем изјаве појединих црногорских политичара, који су против санкција. Мислим да је та позиција резултат неразумијевања онога да Украјинци данас на истоку своје земље бране не само своју слободу и будућност, већ безбједност цијеле Европе, укључујући Никшић и Цетиње, Подгорицу и Плав“, поручио је он.

Извор: НД Вијести