Гранатирана црква у Доњецку, троје мртвих, погођена и болница

donje(1)

11:22 Председник Украјине Петро Порошенко обећао је данас помоћ од 2,2 милијарди евра за додатно наоружавање војске у наредних неколико година.

– Планирамо да издвојимо 40 милијарди хривњи (више од 2,2 милијарди евра) за додатно наоружање у периоду од 2015. до 2017. године – рекао је Порошенко на војној паради поводом државног празника.

11:12 У Кијеву је почела војна парада, посвећена 23. годишњици независности Украјине, преноси РИА Новости. Паради присуствује украјински председник Петар Порошенко.

Главном улицу украјинске престонице продефиловаће војна техника, између осталог и нови оклопни транспортери и оклопна возила произведена у Украјини, системи ПВО, артиљерија, као и ракетна артиљерија.

На паради учествује 1500 припадника оружаних снага Украјине, укључујући војнике, ангажоване у војној операцији на истоку земље.

09:02 Три особе су погинуле, а шест је повређено када је током вечерње службе граната погодила цркву Светог Јована Кронштатског у Доњецку, саопштила је локална епархија.

Како је наведено, граната је потпуно уништила цркву, где су се верници окупили на целовечерњој служби.

Граната је погодила кров цркве, зидови су се обрушили и пали на вернике.

Повређени су свештеник, његова супруга и четворо верника који су превезени у болницу, пренела је агенција Итар-Тасс.

У саопштењу локалне парохије се наводи да су друге гранате погодиле зграду болнице и да су две особе погинуле, а да има доста рањених.

 

Једна приватна кућа је потпуно уништена.

Граната је пала директно на кућу и уништила је у секунди, испричала је девојчица која је живела у тој кући.

Очевици су испричали да је погинула четворогодишња девојчича у близини фабрике макарона, а још једно дете је рањено.
У међувремену је „генералштаб“ проруских снага објавио да су проруске снаге у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици данас потпуно су блокирале део украјинских снага у шест насеља.

 

Болница у центру Доњецка погођена је јутрос у бомбардовању, преноси Франс прес на лицу места и додаје да није било жртава.

Неколико лекара из болнице Калинина потврдило је АФП-у да није било ни жртава ни повређених у ваздушном нападу.

У бомбардовању је погођена мртвачница и још две зграде болнице, одакле су евакуисани пацијенти.

Снажне детонације и даље одјекују у том делу граду.

У Доњецку сукоби не престају већ данима, а у региону тог града страдало је 40 цивила у последњих неколико дана.

08:02 Украјинска армија је изјавила да је освојила Иловајск, али није успела да се позиционира у граду.

Оружани сукоб снага самоодбране и украјинске армије се наставља у Иловајску у Доњецкој области, саопштио је за РИА Новости командир једног одреда с надимком „Моторола“.

„У суштини пола града контролишемо ми, пола они“, саопштио је Моторола. Према његовим речима, снаге самоодбране потискују украјинску армију из града. Они се налазе на периферији града и нападају из артиљеријских оруђа.

Новинар РИА Новости се уверио да је већина становништва остала у граду. Људи се већ две недеље скривају у подрумима и склоништима.

Украјинска армија је раније изјавила да је заузела Иловајск, али није успела да се позиционира у граду. Саветник министра унутрашњих послова Украјине Антон Герашченко је на свом Facebook саопштио да су батаљони добровољачке полиције претрпели велике губитке – на десетине погинулих и рањених у борбама за град.

Снаге самоодбране сматрају да су те цифре умањене.

07:06 Снаге самоодбране ДНР су почеле борбе за излаз на Азовско море ка граничној територији Украјине са Русијом, саопштили су новинару РИА Новости у штабу народне војске.

Снаге самоодбране нападају позиције украјинске армије код града Новоазовск, са стране села Тељманово.

Ако јуриш ДНР овде буде успешан, онда ће ДНР добити излаз на море и узети под своју контролу гранични прелаз Новоазовск на граници са РФ. На тај начин ће у потпуности одбити украјинску армију од граница Доњецке области са Русијом.

Раније је саопштено да су руске граничне службе, због борби око граничног прелаза Новоазовск, били приморани да напусте прелаз Весело-Вознесенка на руској територији.

23:52 У сукобима у граду Луганску на истоку Украјине у последња 24 часа повређено је 68 цивила, саопштио је данас Градски савет.

Исти извор наводи да је најмање 210.000 људи треутно без струје и воде, да гранатирање не престаје, те да је уништено неколико кућа.

За протекле три седмице у град нису допремљени храна, лекови и гориво. Нема воде, струје, прекинуте су телефонске везе и нису исплаћене плате и пензије.

Како се ситуација погоршава, у граду се у покретним продавницима на возилима могу купити само хлеб и млеко, након вишесатног стајања у реду.

Портпарол Народне Републике Луганск Пјотр Михаилов рекао је да се напади на град настављају и да је њихов циљ изазивање панике међу становницима Луганска.

„Нема струје јер су уништени електроводови, а ми нећемо моћи да обновимо снабдевање струјом док наши борци не истерају украјинске војнике“, рекао је он, додајући да упркос нестанку струје већина болница и даље ради јер користе агрегате.

Иако је хуманитарна ситуација критична у граду нема епидемије болести.

„Није регистрована никаква епидемија, нити ширење неког опасног обољења“, рекао је Михаилов.

(Глас Русије-Танјуг)