Како је Вучић умирио ЕУ, а узнемирио Србију и Русију

aleksandar-vucic2

У Европској комисији су позитивно реаговали на најаву премијера Александра Вучића да Србија неће повећавати државне субвенције за извоз производа у Русију којима би заменила робу из ЕУ.

Петер Стано, портпарол европског комесара за проширење Штефана Филеа, рекао је јуче после Вучићеве конференције за новинаре за “Блиц” да ЕК сматра да је Вучићев приступ конструктиван.

– Поздрављамо што Влада Србије поклања пажњу овом питању и ценимо конструктивни приступ који је најавио премијер Вучић – рекао је Стано.

Он је појаснио да су министри спољних послова свих 28 земаља ЕУ прошлог петка донели закључак “да се обезбеди јединство међународне заједнице и одржи међународно право. Европска унија очекује од трећих земаља и земаља кандидата да се уздрже од мера чији је циљ да се искористе нове трговинске могућности које се појављују након руских мера (забране увоза одређених ЕУ производа)”.

Сарадник Бечког института за међународне економске студије Владимир Глигоров каже да је ЕУ тражила разјашњење од Србије. „До сукоба ЕУ и Србије јесте дошло, али је реч о сукобу интереса који често постоји између европских чланица. То су нормалне расправе, али које траже разјашњење. Да га у овом случају није било, Србија би могла да очекује последице“, појаснио је Глигоров за “Блиц”.

– Овај закључак је уобичајеним дипломатским каналима прослеђен свим партнерским државама на које се односи, а не само Србији – рекао је Стано.

Професор Душан Шиђански, саветник председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза, прокоментарисао је за “Блиц” да би био погрешан корак када би Србија злоупотребљавала и извлачила корист из руских контрасанкција.

– Став премијера је добар јер најављује један умерени однос. Треба се понашати као Швајцарска, која такође није увела директне санкције Русији, али и не користи сувише ту ситуацију. Ако нека приватна предузећа имају неки бизнис са Русијом, то свакако није сувише видљиво и неће бити замерено Србији – сматра професор Шиђански.

Центар за европске интеграције Србије јуче је апеловао на Владу Србије да не угрожава европске интеграције Србије. У упозорењу Цеаса посебно се критикује то што је кандидат за министра привреде Жељко Сертић био међу најгласнијим заговорницима максималног коришћења контрасанкција Русије.

Цеас је упозорио да је штетно што Србија, за разлику од других земаља кандидата за чланство, није усвојила став ЕУ о стању људских права у Азербејџану, који је недавно усвојен поводом хапшења Расула Јафарова.

Премијер: Понашаћемо се у складу са препорукама

Србија ће поштовати препоруке ЕУ и неће давати субвенције за извоз својих производа Русији, али јој неће ни уводити санкције, казао је премијер Александар Вучић.

– Понашаћемо се у складу са препорукама, али нисмо и нећемо уводити санкције Русији. То је политика Владе Србије, која због сопствених грађана мора да сачува добре и пријатељске односе са Руском Федерацијом. Не очекујем никакве санкције од ЕУ због наше политике – рекао је Вучић.

Њему је заменик шефа Делегације ЕУ у Београду Оскар Бенедикт пре три дана у Обреновцу уручио документ у коме се Влада Србије обавештава да би било неопходно да се уздржи од употребе било каквих мера у подржавању нових трговинских активности према Русији.

Он је казао да у документу пише да би “коришћење таквих оруђа” ЕУ сматрала као нефер и непријатељско понашање, као и да би се оно сматрало другачијим од понашања ЕУ које је усмерено на стабилизацију ситуације у Русији.

– Поштоваћемо вољу ЕУ, која је стратешки циљ Србије. Апсолутно смо посвећени европским вредностима и предани смо том задатку – казао је Вучић.

Како је додао, највећи спољнотрговински партнер Србије је ЕУ (извоз 62 одсто), где се извезе девет пута више пољопривредних и прехрамбених производа него у Русију (10 одсто).

– Докле год је могуће, штитићемо овакву политику и позицију Србије. На путу смо европских интеграција и очекујем од Европе да поштује дату реч, да Србија пре краја године отвори поглавља 32 и 35 – казао је он.

Такође, Вучић је поручио извозницима да се не играју и не препакују производе из ЕУ како би их извезли на руско тржиште.

Поводом најаве будућег министра привреде Жељка Сертића да ове године очекује повећање извоза у Русију са прошлогодишњих 117 на 300 милиона долара, Вучић је казао да га држи за реч и да ће одговарати ако не буде тако.

Такође, истакао је и да се неће “савијати како који ветар дуне” и како га ко на којој телевизији упозори.

– Могли су и мени ону кофу воде да донесу да се поливам уместо ове чаше. Таман би им можда нешто и успело – казао је Вучић, алудирајући на актуелни “Ајс челенџ”.

(Блиц)