Православни свештеник у Шибенику није дозволио сахрану „хрватског бранитеља“ на православном гробљу уз војне почасти

groblje_SvSpasa

На православном гробљу св. Спаса у Шибенику православни свећеник јучер није допустио да се хрватски бранитељ православне вјере 54-годишњи Војислав Беадер покопа уз војне почасти. Успркос тражењу обитељи, свећеник није допустио почасном воду Хрватске војске да се од свог суборца опрости уз војне почасти, испаљивање почасних плотуна и хрватску заставу те им је забранио улазак на православно гробље. Беадерова обитељ, како дознајемо, томе се успротивила те је бранитељ на концу покопан уз присутност почасног вода, али без православног свећеника.

Јучерашњи инцидент на православном гробљу није први такав у Шибенику. Подсјетимо, православни свећеници већ су неколико пута одбијали покопати шибенске бранитеље православне вјероисповијести уз војне почасти што је изазвало негативне реакције јавности у Шибенику.

Бранитељи и представници Удруге ’113. шибенске бригаде’ згрожени су оваквим поступком православних свећеника.

-Нажалост, ово се стално понавља. Нетко очито лијечи своје комплексе на овакав начин и то на светом мјесту као што је гробље – казао нам је предсједник Удруге ’113. бригаде’ Ђони Вртипрах.

До коментара пароха шибенске Српске православне цркве Милорада Ђурђевића нисмо успјели доћи јер је, како су нам казали из СПЦ-а приликом нашег телефонског позива, ‘парох је три дана одсутан’.

Извор: http://sibenskiportal.hr/2014/08/21/incident-u-sibeniku-pravoslavni-svecenik-odbio-pokopati-branitelja-uz-vojne-pocasti/