Амбасадори САД, ЕУ и Енглеске присуствовали састанку у вези споменика терористима

spomenik-presevoБУЈАНОВАЦ, 10. јануара 2013.  Представници Албанаца са југа Србије и шеф Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медведју Зоран Станковић нису вечерас постигли договор о спорном споменику припадницима ОВПБМ у центру Прешева.

После више од три сата састанка у канцеларији ОЕБС-а у Бујановцу, коме су присуствовали представници амбасада САД, Велике Британије и Европске уније, председник Партије за демократско деловање Риза Хаљими рекао је новинарима да нема ништа ново у вези са захтевом Владе Србије да тај споменик буде уклоњен.

Хаљими, једини представник Албанаца у Скупштини Србије, рекао је да ће разговори албанских политичара са представницима државе Србије бити настављени, али није прецизирао када. Упитан да ли су албански лидери добили препоруке од појединих амбасада да спорни споменик преместе, Хаљими је одговорио да таквог предлога није било.

Састанак Станковића и албанских лидера са југа Србије био је затворен за јавност. Станковић није желео да даје изјаве за медије. Премијер Србије Ивица Дачић најавио је раније да спорни споменик припадницима ОВПБМ који су погинули у сукобима са војском и полицијом мора да буде уклоњен до 17. јануара.

БЕТА