Демократска издаја генерала

miloosevic perisic

Под насловом „НАТО је знао за осиње гнездо“ холандске дневне новине Хет Парул наводе да је генерал ВЈ Момчило Перишић разговарао очи у очи са генералом НАТО-а Весли Кларком у октобру 1998. године.

Претходно је, како овај лист наводи у издању од 2. априла 1999. године, Перишић избацио из просторије обезбеђење и пустио радио „до даске“. Том приликом рекао је Кларку да је војска под Перишићевим вођством једина преостала демократска институција у земљи и да, ако НАТО нападне, Милошевић ће само учврстити своје позиције.

Месец дана касније Перишић је без консултација и на преки начин смењен са места начелника Генералштаба Војске Југославије.

Он се касније обратио јавности тврдећи да је смењен на незконит начин јер „ктуелној власти мсетају људи који размишљају својом главом“.
 

 По писању „Политике“ још 1995. године Перишић је покушао да и Младића повеже са Американцима а све иза леђа Милошевићу.

Овако је Младић забележио Перишићеве речи:

Американци хоће да се састану са тобом и самном… 3 пута ме је звао ген. Кларк и Холбрук. Они хоће Слобу да искористе до одређеног трена, а после да се њега отарасе. Плашим се, нема дилеме Јоца не воли Слобу. Слобо не воли војску. Ти и ја морамо имати концепт шта да радимо са Американцима.
  

Белешка генерала Младића о састанку са Перишићем.

 
До овако осмишљеног сусрета Американаца са генералом Младићем никада није дошло.
 
Један је од лидера Демократске опозиције Србије а после 5. октобра 2000. године, Перишић је изабран за једног од потпредседника Владе коју је предводио Зоран Ђинђић. Две године касније ухапшен је у једном мотелу на Ибарској магистрали под оптужбом за шпијунажу.

Марта 2005. године, након што је Хашки трибунал подигао оптужницу против њега којом га терети за ратне злочине почињене у Хрватској и Босни и Херцеговини, Перишић се добровољно предао том трибуналу. Суђење је почело октобра 2008. да би га Хашки трибунал септембра 2011.
осудио на 27 година затвора због злочина који су наводно почињени над Муслиманима у БиХ и над Хрватима у Хрватској од 1993 до 1995. године.

Последњег дана фебруара 2013. Жалбено веће Хашког трибунала ослободило је Момчила Перишића по свим тачкама оптужнице. У Београд је долетео авионом Владе Србије где је дочекан честиткама и топлим речима тадашњег премијера Ивице Дачића и министра задуженог за хашка питања Расима Љајића.

Перишић по повратку из Хага.

 Дачић је изјавио да је ослобађајућа пресуда за генерала Момчила Перишића од великог значаја за Србију и српски народ у целини. И оценио да је та пресуда Хашког трибунал од великог значаја за Србију и српски народ, јер негира оптужбе о наводној агресији Војске Југославије на БиХ и Хрватску. Медији су Перишића најавили и представили као великог победника.

У Хагу данас пресуде чекају и генерал Небојша Павковић, генерал Ратко Младић, др Војилсав Шешељ и др Радован Караџић као и још 20 Срба.

Чак три српска званичника су посетили Трибунал, али се нису превише секирали због Младића, Шешеља и Караџића. Младићу је понуђена чоколада да се заслади.


Припремиле: КМ Новине