Цвиjановић: Лицемерни захтеви ЕУ да се не извози роба у Русиjу

cvijanovic

БEOГРAД – Председница Владе Републике Српске Жељка Цвиjановић изjавила jе данас да jе лицемерно да се земљама са слабим економиjама, коjе jош нису постале чланице EУ, сугерише и препоручуjе да „не треба да настоjе да извозе на руско тржиште“ због тренутних околности.

Цвиjановић jе новинарима у Београду рекла и да много жали што Република Српска нема довољно роба да може да их пласира на руско тржиште и што те робе не испуњаваjу све потребне стандарде да би могле да буду извезене на то тржиште.

Kако jе додала, да су испуњени ти услови, она би „jако подржавала извоз, без обзира ко jе шта сугерисао, jер jе економски интерес грађана да се jача економиjа“.

Oна jе изразила очекивање да ће РС, односно БиХ, успети да производе довољно да би могла да има руско тржиште као поузданог партнера, на коjе може да пласира производе.
„Сав наш простор су државе коjе имаjу озбиљне економске проблеме и годинама се боримо са таквим тешкоћама и нема ниjедне економске реформе у коjоj смо учествовали, а да странци нису део тих реформи“, рекла jе Цвиjановић.

Oна jе додала да државе кандидати за чланство у EУ не знаjу када ће постати њене чланице, те да jе природно да траже простор за пласман своjих роба и да настоjе да оjачаjу трговинске, економске и пословне везе са свима у свету.
„Зато сам рекла да jе лицемерно ако се од таквих земаља са тако немоћном, неjаком економиjом, да им се сугерише, препоручуjе или ставља до знања да не би требало да настоjе да извозе на руско тржиште, у овим околностима сада када су такви односи између EУ и Русиjе“, сматра Цвиjановић.

Oна jе додала да РС jесте у добрим односима са EУ, али да jе пуно ствари веома магловито и под великим знаком питања, jер нема ниjедне временске одредице коjа гарантуjе било коjоj земљи коjа има статус кандидата или потенциjалног кандидата, када ће се и да ли ће се уопште наћи у EУ.
„Зашто онда затварати врата за сарадњу са било ким другим, ако вам то може пружити економске користи“, упитала jе Цвиjановић.

Република Српска, додала jе, има jако добре односе са Руском федерациjом, коjа jе поуздан економски партнер, од кога никада ниjе имала било каква политичка условљавања, за разлику од многих других коjи, како jе рекла, никада ништа нису уложили у РС, а стално излазе са различитим захтевима и условљавањима политичке врсте.

Цвиjановић jе закључила да jако цени Русиjу због свега што jе урадила у РС, попут веома важних инвестициjа.

Танјуг