Александар Вучић: Поштоваћемо вољу ЕУ и нећемо додатно подстицати извоз у Русију (ВИДЕО)

alekandar-vucic-foto-fonet-nenad-djordjevic-2_f

Поштоваћемо вољу ЕУ по питању извоза робе у Русију и нећемо давати субвенције, али нећемо ни уводити санкције Русији, рекао је премијер Александар Вучић у обраћању јавности поводом упозорења Уније због могућег повећања извоза у Русију.

Он је поновио да ће се понашати према препорукама, али да неће уводити санкције Русији.

Вучић је рекао да Влади није упућен демарш, већ ед мемоар, у коме се износи став ЕУ да би извозни подстицаји, државни кредити или гаранције за извоз у Русију били посматрани као „нефер и непријатељско понашање“.

„Пре два дана у Обреновцу ми је уручен ед мемоар од заменика шефа Канцеларије ЕУ у Београду Оскара Бенедикта у којем се Влада Србије обавештава да би требало да се уздржимо од било каквих мера подржавања извоза у Русију. Став је да не би требало да суштински или значајно проширимо српски удео у извозу на руско тржиште, замењујући извоз земаља ЕУ“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија то схвата на веома одговоран начин и да ће одговорно поступити.

„Грађани Србије могу да буду мирни и спокојни и треба да знају да Србија ничим ни на који начин, иако се налази у тешкој политичкој ситуацији, нелакој економској ситуацији, није било чиме угрожена“, рекао је Вучић.

Он је рекао да нема потребе да Србија даје додатне субвенције за извоз наше робе у Русију.

„Поштоваћемо жељу ЕУ, то је наш стратешки цил, дакле чланство у ЕУ је нешто што смо говорили и у изборној кампањи, за то су се определили грађани Србије, то је њихова воља и политика владе. Нећемо уводити санцкије Русији јер је и то политика владе и моја лична политика коју сам представљао у изборној кампањи. Наш стратешки пут је пут у ЕУ и ми због Србије и наших грађана морамо да сачувамо и добре и пријатељске односе са Русијом“, рекао је Вучић.

Он је током конференције за новинаре у Влади Србије више пута поновио да ће Београд поступати у складу са препорукама ЕУ које је добио, али неће уводити санкције Русији-

„Србија нема везе са сукобом у Украјини, ми желимо мир и да се тамо успостави мир и само да најавим да ћемо предузети мере против оних пар десетина добровљаца који су отишли у Украјину да се боре за једну или другу страну. Поштуљемо суверенитет Украјине и Србија се принципијелно понаша како по питању Украјине, тако по питању и Босне и Херцеговине и сваке земље односно међународно признате и суверене територије“, рекао је премијер Вучић.

Више пута је поновио да је Србија спремна да се усклади са политиком ЕУ као и да жели да има добре доносе са Русијом.

„Морам рећи да у тој поруци ЕУ нисам разумео једну реч а то је солидарност са земљама чланицама ЕУ. У чему солидарност? Па нас нико није ни питао када су уводили санкције Русији нити нас је ико ишта питао о контрасанкцијама Русије. Да ли је могуће да ми који нисмо ни криви ни дужни и које нико ништа није питао, па зар је могуће да ми будемо криви и једнима и другима“, рекао је Вучић.

Очекујемо да ЕУ одржи обећање

Премијер Вучић је изјавио да очекује да Европска унија одржи своје обећање и да се до краја године отворе поглавља 32 и 35 у преговорима са Унијом и подвукао да је Унија највећи партнер Србије.

„Док сам на челу владе поштоваћемо туђе интересе, али бринућемо своје бриге. Србија води рачуна о интересима грађана, не вређа никога, поштује све. Србија је на путу европских интеграција али очекујемо да ЕУ одржи обећање и да пре краја године отворимо поглавља 32 и 35“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Девет пута више робе се извезе у ЕУ него у Русију

Указао је да је Европска унија највећи спољнотрговински партнер Србије и да се девет пута више робе извезе у ЕУ него у Русију.

Поручио је извозницима да се не „играју“ и не препакују производе из ЕУ како би их извезли на руско тржиште.

„Немојте да се играте да мислите да можете нешто да препакујете и да варате Русију и ЕУ. То нека нико не мисли да радимо. Ми своју производњу и извоз нећемо да заустављамо, а да ли ћемо нове субвенције да уводимо, нећемо. Нама је највећи партнер ЕУ“, поручио је Вучић.

Премијер додаје и да Србија када је почео сукоб у Украјини није извезла ниједан авион, брод нити тенк, за разлику од неких чланица ЕУ.

„Бродове и авионе немамо, тенкове имао па не продајемо. Никоме нисмо продали“, каже Вучић.

Већ 2016. видим Србију у Европи 

– Ми судбину држимо у својим рукама. Србију видим као успешну и модерну земљу. Већ 2016. видим Србију у Европи као земљу са највећим привредним растом – рекао је премијер.

Вучић је нагласио да Србија мора да производи да би напредовала.

– Да ли Србија може да добије то нема веза са Русијом или ЕУ, то има везе са нама. Хоће ли Матијевић, Мишковић, Костић, обичан сељак да повећа матично стадо, број свиња крава, то зависи од нас. Да ли смо вредни, или не – навео је Вучић.

(Блиц-Б92-Танјуг-РТС)