Руси по РТС-у сами убијају своје цивиле

Vojska-Lugansk

Кијев: Побуњеници убили троје цивила

Троје избеглица, укључујући петогодишње дете, убијени су недалеко Луганска, саопштено је из Кијева. Украјинска војска тврди да је запленила руска оклопна возила, Москва негира. Руски хуманитарни конвој на украјинској царини.

Портпарол украјинске војске Андриј Лисенко рекао је да су цивили код Луганска убијени када су њихов аутомобил погодиле проруске снаге, јавља Ројтерс, преноси Танјуг.

Погинуо амерички борац у украјинској војсци

Једини Американац познат да се добровољно борио на страни украјинске војске против проруских снага на истоку Украјине погинуо је у борбама, потврдили су украјински званичници.

Његово име је Марк Паславски (55). Рођен је у Њујорку, инвестициони банкар по занимању и амерички ратни ветеран који је узео украјинско држављанство пре него што се у априлу придружио Донбас батаљону, добровољној јединици на страни кијевских снага, пренела је Раша тудеј.

Паславски је у Украјини користио псеудоним Франко.

Лисенко је рекао да се аутомобил кретао са великом белом заставом, али да то није зауставило проруске борце, пренела је агенција Ројтерс.

Луганск је под опсадом већ 19 дана, становништво је без струје и воде, дневно око 500 људи бежи из града, а многи том приликом упадају у унакрсну ватру, навеле су западне агенције.

Агенција АП пренела је да је у последња 24 сата у источној Украјини убијено петоро украјинских војника и двоје цивила.

Америчка агенција је навела да Украјина у недељу прославља Дан независности и да има све више извештаја да украјинска влада жели до тог датума да постигне војни успех.

У украјинском конфликту више од 2.000 људи је погинуло, а 340.000 је расељено.

Лисенко је рекао да владине снаге и даље воде борбе са проруским снагама у и око Иловајска, недалеко од Доњецка, иако је Иловајск под контролом владиних снага.

У региону Доњецка у среду више од 50 људи и војника је погинуло у гранатирању и борбама, навела је агенција АП.

Лисенко је истакао да је украјниска војска запленила и два оклопна возила која припадају ваздушно-десатној дивизији руске војске током борби око Луганска, упоришта побуњеника, као и документа која доказују њихово порекло.

Ипак нису одмах поднели доказе за које су рекли да су нађени.

„Током борби код Луганска, украјински војници заробили су два оклопна возила из ваздушно-десантне јединице Псков из Русије. У једном од возила нашли смо један сет докумената – возачку дозволу и војне документе“, рекао је портпарол украјинске војске Андриј Лисенко.

Према његовим речима, посада припада војној јединици 74.268 падобранаца ваздушно-десантних снага Пскова, на северозападу Русије.

Међу нађеним предметима је и официрска торба једног команданта чете, рекао је Лисенко и додао да је посада напустила возила.

Кијев и неке западне земље оптужују Русију да пребацује преко границе оружје и борце, што је Москва стално демантовала.

Руско министраство одбране демантовало је да су та возила заплењена.

„Тешко је схватити зашто неко носи такву библиотеку у оклопном возилу“, рекао је иронично портпарол руског министарства одбране Игор Конашенко и демантовао да су возила заробљена. Истакао је да су сва војна документа која су наводно пронађена у тим оклопним возилима на старим формуларима која се већ скоро пет година не користе.

Руски хуманитарни конвој на украјинској царини

Укупно 16 камиона руског хуманитарног конвоја ушло је на територију пограничних пунктова, а украјински цариници израђују документацију која је потребна за њихов улазак у Украјину, преносе руски медији, а ту информацију је потврдио и дописник британског Телеграфа.

Konvoj-na-granici.jpg

Државна гранична служба Украјине саопштила је тим поводом да још није почела преглед и царињење робе у камионима.

Највећи део од 280 камиона у саставу руског хуманитарног конвоја налази се на чекању у Ростовској области.

Камиони са око 2.000 тона хуманитарне помоћи за становништво источне Украјине упућени су из Москве 12. августа, али украјинске власти нису дозволиле њихов улазак у земљу.

РТС