Срдачни разговор и блиски ставови? Бозанић: Степинац је „безгрешан“, НДХ „Божје дело“, а православље је „највеће проклетство Европе“; Порфирије: „дијалог, праштање и помирење“

porfirije bozanic stepinac

Након недавног устоличења, загребачки митрополит Порфирије Перић пре два дана био је у гостима код загребачког надбискупа кардинала Јосипа Бозанића. У штуром саопштењу објављено је само да су двојица верских првака разговарали о „околностима црквеног и друштвеног живота у Хрватској, док су везано за актуелне сукобе у Украјини, Блиском истоку и у Ираку позвали вернике и Католичке цркве и Српске православне цркве на молитву за мир“.

Шта је био садржај разговора упакованих у „околности црквеног и друштвеног живота у Хрватској“ остало је прећутано и, барем православним верницима, необјашњиво.

Да се моле за мир у Украјини и Блиском истоку, то још могу разумети, али да им црквени

Разговор глувих

Митрополит Порфирије је у говору приликом устоличења на чело загребачке Митрополије истакао да „долази отворена срца, настојећи применити три начела – дијалог, праштање и помирење“.
Још је отворено питање – хоће ли за то имати саговорнике у Загребу? Ако је судити по првом сусрету са кардиналом Бозанићем, сва је прилика да ће то бити разговори глувих.

достојанственици нису ништа поручили о немиру у коме живе у Хрватској, то већ тешко могу да схвате.

Да су кардинал и митрополит срдачно разговарали о „свим актуелним питањима“, а да ни речи не кажу о грубом закидању права српске мањине, о антићириличној кампањи иза које стоје управо католички бискупи, чији је допринос антисрпској харанги у Хрватској последњих месеци сасвим отворен и отрован.

Можда митрополит Порфирије у првој посети свом домаћину, кардиналу Бозанићу није желео да се излаже неугодностима које би постављање тих питања сигурно изазвало, али сасвим је сигурно да их у будућим контактима неће моћи избећи.

Поготово што је у свом првом интервјуу хрватској новинској агенцији Хина, уочи посете Загребачкој надбискупији, Порфирије рекао да „Срби немају другог писма. Онај ко се залаже за укидање ћирилице… заправо настоји укинути и српски културни и национални идентитет“.
Наравно, било би занимљиво чути и како би текао дијалог двојице прелата о Алојзију Степинцу, за кога је кардинал Бозанић више пута поновио да је „безгрешан“, а који је о НДХ говорио да је „Божје дело“, а за православље да је „највеће проклетство Европе“

Опрезно о врућим темама

Коментаришући тврдње избегличких удружења Срба из Хрватске о мењању националне слике и покатоличењу православаца у Хрватској, Порфирије је агенцији Хина рекао да о томе „нема егзактне податке, али жели да веровује да је прозелитизам далека прошлост“. На питање о могућој канонизацији кардинала Степинца, митрополит се „покрио“ одговором да „дели мишљење патријарха српског Иринеја да светац, којој год цркви припадао, мора бити личност светла и света за сву браћу у Христу“.

М. Рокнић – Вести