Кривокапић иде у Вашингтон да опет моли за пријем у НАТО

CG-krivokapic

Предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић боравиће од 10. до 22. септембра у посјети Сједињеним Америчким Државама, на позив америчког Конгреса, незванично сазнају Дневне новине из више извора.

Циљ посјете предсједника црногорског парламента је, како су нам казали саговорници, лобирање за скори пријем Црне Горе у НАТО.

Он ће за вријеме посјете, учествовати на безбједносној конференцији, а имаће и више сусрета са америчким званичницима у Конгресу и његовој администрацији. Како сазнајемо, све конференције којима ће Кривокапић присуствовати биће посвећене теми НАТО интеграција Црне Горе.

Овом посјетом, Кривокапић би могао преузети лидерску позицију у лобирању за пријем у НАТО, за коју га осим дугогодишњег бављења политиком, препоручује и мјесто предсједника пС ОЕБС-а, данас почасног члана тог тијела.

Досадашње посјете премијера Ђукановића НАТО званичницима, очигледно се нису исплатиле, па је стога Кривокапић одлучио да се окуша као лоби вођа и до 2016. када ће се одржати сљедећи самит покуша да избори столицу за Црну Гору.

Покушава да поврати повјерење бирача?

Међутим, постоји и друга страна медаље. Поновљени избори које је најавио сам СДП, а на којима ће ова партија, као и на локалним 25. маја наступити самостално. Праволинијски гледано, након два и по мјесеца преговарања мало са ДПС, мало са опозицијом, и према ријечима политичара и јавности, СДП је озбиљно угрозио свој рејтинг. Стога би морао нечим да врати изгубљено и увелико пољуљано повјерење које је имао. Лобирање за улазак у НАТО (уз готово непоколебљиву чињеницу да досадашњи бирачи ове партије подржавају такве аспирације Црне Горе), и још понека реченица хвале Џона Мекејна и осталих признатих америчких званичника макар би за степеницу погурала СДП.

Граховац: ДПС неће у НАТО

Аналитичар геополитике Благоје Граховац сматра да посјета Ранка Кривокапића СаД-у и његово лобирање за пријем у НАТО немају сврху.

Посјета Кривокапића Америци ничему не доприноси, зато што ДПС неће у НАТО”, каже Граховац. Вјерује да су у питању само предизборни трикови ове партије, који немају никаквав стратешки значај.

ИН4С