Полиција забранила свештеницима улазак у цркву на Ивановим Коритима

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Цетињска полиција рано јутрос на Ивановим Коритима спријечила је свештенике Митрополије црногорско-приморске да обаве редовно празнично богослужење у ловћенском храму који је посвећен Преображењу Господњем које се данас прославља у цијелом православљу, саопштено је из Митрополије.

„Под образложењем `чувања јавног реда и мира`, полиција је физички онемогућила улазак у храм цетињском свештенству, иако је храм власништво цетињске Митрополије, и упркос томе што се на Преображење у црквици на Ивановим Коритима увијек служило са благословом Митрополита црногорско-приморског, и што се иначе током цијеле године, мимо овог празника, у њој редовно обавља служба свештеника цетињске парохије и Цетињског манастира“, наводи се у саопштењу.

Srn-cetinje-policija-crkva

Из Митрополије додају да се у исту раван стављају законске власници, при том -канонски свештеници, на једној страни, и група грађана који отворено промовишу непоштовање закона, на другој страни.

У саопштењу се истиче да би ово објашњење полиције имало свој смисао у изненадним и непредвиђеним ситуацијама које пријете да прерасту у сукобе. Међутим, како се оно понавља већ четврту годину за редом, у јасном и предвидљивом термину, у Митрополији сматрају да је ријеч о урушавању правног система и кршењу демократских норми од саме државе.

„Зашто је то тако, можда ће знати да одговоре релевантне међународне институције за заштиту људских и грађанских права, као и представници помјесних православних цркава /наши гости са освећења Храма у Подгорици од јесенас/, када их о свему овоме будемо обавијестили у најскоријем времену.“

Извор: http://www.atvbl.com/fotocetinje-policija-zabranila-svestenicima-ulazak-u-crkvu/