Марко Јакшић: Након прихватања Бриселског споразума Срби се тихо исељавају и са севера Косова; Горан Ракић – Одговорно тврдим да нема исељавања

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

После изјаве бившег министра за КиМ Горана Богдановића да се све више Срба исељава из јужне покрајине, реаговали су српски политички лидери са Косова.

Функционер ДСС Марко Јакшић оценио је да се Срби „тихо исељавају“ са Косова и да је тај процес сада почео да захвата и север Косова где су Срби већина.

Са друге стране, градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић и председница СО Косовске Митровице Ксенија Божовић нису се сагласили са таквим ставовима.

Јакшић је рекао да је процес исељавања почео након Бриселског споразума у априлу 2013. године, јер је тај документ био сигнал Србима да се „заокружује државност Косова“ и да постају „поданици туђе непријатељске државе“.

„Довољно је да погледате број ђака, и то не само на северу Косова, него у великом броју ђака у другим деловима Косова и Метохије, и видећете да тај број рапидно пада и да, нарочито прошле, а и ове године се очекује да је најмање за десет одсто ђака мање у односу на прошлу годину“, рекао је Јакшић.

Према његовим речима, значајно је и што је болницу у северној Косовској Митровици напустило више лекара специјалиста, а додао је да је тај процес могуће зауставити само јачањем институција Србије на Косову, али да се не дешава то, већ сасвим супротно.

„Једино још што се претпоставља да ће да остане као део српског система и то је питање до када јесу здравство и просвета, а све друго је фактички предато и уступљено Приштини, почев од привреде, Електропривреде, Телекома, полиције, судства и свих других државних институција, што једноставно значи да Србија овде више не постоји“, истакао је Јакшић.

Председница Скупштине општине Косовске Митровице Ксенија Божовић изјавила је да „градом круже незваничне информације и гласине“ да је из школа у том граду исписано 35 ђака, што указује на исељавање.

„Незваничне информације круже да људи исписују децу и да иду. Начелник за просвету би требало да утврди да ли је број уписане деце ове године исти као и прошле године или је мањи, јер је то један од параметара. То би морало у веома кратком року да проверимо“, рекла је Божовићева.

Заменица председника Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића, истакла је да не би требало спекулисати бројевима, него проверити.

Тезу да се Срби исељавају и са севера Косова, први је навео бивши министар за Косово Горан Богдановић, функционер Нове демократске странке.

На то је жестоко реаговао градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић који је напоменуо да исељавања нема.

„Одговорно тврдим да исељавања сада нема, нити има разлога за то, јер становништво са правом верује искреном, отвореном и посвећеном приступу државног руководства по питању КиМ, за разлику од тог времена када су о судбини нашег народа одлучивали Горан Богдановић и влада његове тадашње Демократске странке“, навео је Ракић.

Начелник Школске управе Министарства управе Србије у Косовској Митровици Предраг Стојчетовић рекао је за Политику да се не дешава ништа необично, јер сваке године један број ђака са Косова иде у школе у централној Србији „у потрази за школама“ којих нема у Покрајини.

(Бета)