Ово су најплаћенији државни менаџери пропалих јавних предузећа

502518_05_lb-620x330

Београд – Директори јавних предузећа и агенција у Србији зарађују много више у односу на државнике, а ретко одговарају за резултате.

У Србији је боље бити директор “Дунав осигурања” или “Агенције за контролу летења”, него председник или премијер. Без намере да се негира важност и посао директора било ког јавног предузећа, у Србији постоји чудан начин калкулације вредности нечијег рада.

Када се зараде појединих директора упореде са платом председника и премијера, испада да цена рада опада са већом одговорношћу.

Тако председник Србије Томислав Николић, са зарадом од 150.000 динара, морао би да ради шест месеци да би сустигао плату од око 900.000 динара коју директор Контроле летења Радојица Ровчанин инкасира само током једног месеца.

Премијер Александар Вучић би морао да ради један месец више. Када би се комплетирао цео списак са примањима свих директора јавних предузећа и државних агенција, на прсте једне руке би се вероватно могли набројати они који зарађују мање од премијера и председника Србије.

Ниједан директор највећих државних предузећа и агенција нема мању плату од Вучића и Николића.

Душан Величковић, стручњак за развој приватног сектора у Светској банци, каже да вероватно директор немачких железница има већу плату од Ангеле Меркел, али ту је реч о предузећу које прави одличне резултате. Он каже да за плату једино мерило треба да буде резултат.

– Плата директора “Дунав осигурања” је реална, толико би зарађивао у некој банци. Проблем је у томе што је реч о фирми која лоше послује – каже Величковић.

Решење за проблематична предузећа која праве губитке он види у ангажовању професионалног менаџмента и коначној деполитизација јавних предузећа.

У међувремену је усвојен и Закон који искључиво предвиђа именовања директора путем конкурса, али се и испоставило да је пракса сасвим другачија и да је једно на папиру, а сасвим друго оно што имамо у пракси јер се челни људи јавних предузећа и агенција и даље бирају искључиво по партијској линији.

Битни резултати

„Висина зарада није спорна, али само под условом да се постижу резултати. Нисам сигуран да велики број директора наших јавних предузећа може њима и да се похвали“, каже за “Блиц” Душан Величковић, стручњак у Светској банци. Он сматра да највиши државни функционери имају мале плате за одговорност коју носе. Последица тога је да имамо гомилање функција којима надоместе зараде.

Бојана Анђелић / Блиц