ЕКУМЕНИСТИЧКА ЦРКВА ПОШТУЈЕ АУТОНОМИЈУ НАЦИОНАЛНИХ ЦРКАВА

maksim irinej i drugi

Грчке новине „Ортодокс Типос“ недавно су објавиле текст о томе како је Светски савет цркава (ССЦ) на кoнвенцији у Бусану, Јужна Кореја,  донео одлуку о укидању аватона, чиме би се омогућило женама да посећују ово свето место.

BUSAN1

Новине пишу да је потписано 16 споразума међу „хришћанским црквама“, од којих сетри (седми, осми и шеснаести) односе на Свету Гору на  Халкидикију у северној Грчкој. „Шеснаести споразум односи се на укидање аватона на Атосу и на свим другим местима у свету.“

Ипак, из ССЦ је, у мејлу послатом на адресу часописа „Грчки репортер“, саопштено да ова вест просто није истинита.

ССЦ ПОШТУЈЕ АУТОНОМИЈУ НАЦИОНАЛНИХ ЦРКАВА

„Ниједно управљачко тело није тражило да се укине забрана уласка женама на Атос, нити је Скупштина одржана у Бусану, у Јужној Кореји 2013. године, нити Централни одбор који се састао у јулу“, рекао је Марк Бич, директор за односе са јавношћу ССЦ. „ССЦ се неће мешати у одлуке националних цркава“, додао је он.

Светски савет цркава и екуменистичка организација која промовише уједињење разних хришћанских јереси. Састављен је од 340 верских организација, од којих су 157 чланице, и представљају преко 550 милиона људи у преко 100 земаља.

ССЦ је основан 23. августа 1948. године. Међу оснивачима овог савета налази се и Васељенска патријаршија у Константинопољу, и друге цркве које су у то време биле на подручју на коме је доминирао западни блок. Нешто касније су се овом савезу прикључиле и Цркве под комунистичком диктатуром.

Осим „православних“ екумениста, она обухвата и протестанте, лутеране, методисте, баптисте и пентакосталце. Римокатоличка заједница, иако није „црква-чланица“, тесно сарађује са ССЦ.

Аватон

Више од 1000 година женама је забрањено да посећују Свету Гору. Многе феминисткиње протестовале су против забране, говорећи да је њихово право да посете манастире. Европски парламент је резолуцијом из 2003. године критиковао ову забрану, сматрајући је кршењем једнакости полова и грађанских верских слобода.

Грађански гувернер Свете Горе, Алексис Касмироглу, одговорио је: „Света Гора припада њеним становницима и нико не може тамо отићи  мимо њихове дозволе, нити да мења њихова правила“, истичући да аватон није регулисан међународним конвенцијама.

У БУСАНУ

У Бусану су, иначе, учествовали и чланови Српске православне цркве, епископи Максим Васиљевић и Иринеј Добријевић. На асамблеји је представљен и „Православни приручник о екуменизму“, у коме су св. Јустин Ћелијски и св. Николај Жички представљени као екуменисти у духу релативистичког тумачења епископа Атанасија Јефтића.

busan

На маргинама асамблеје у Бусану је одржана је и „радионица“ која се бавила потребом да се омогући једнакост хомосексуалцима и њиховим потребама под видом изједначавања људских права.

Јерес екуменизма је на крају исповеђена у документу названом „Изјава о јединству“: 

Боже живота,
води нас у правду и мир,
да напаћени људи открију наду;
уплашени свет да нађе излечење;
и подељене цркве да постану видљиво једна црква,
преко онога који се моли за нас,
и у коме смо ми једно Тело,
твога сина, Исуса Христа,
који је с Тобом и са Светим Духом,
достојан да се слави, једним Богом,
сада и увек. Амин.

Тако су учесници у једној сентименталној завршној молитви исповедили да је Православна Црква један део подељене екуменистичке цркве и она је, по екуменистичким јеретицима међу којима су се нашли и епископи Максим и Иринеј, у невидљивљивом јединству са разноразним хришћанским сектама, што је у директној супротности са учењем Православне Вере. О каквом јединству и истоветности између православних и јеретика може да буде говора, када св. Теодосије Печерски каже за римокатолике:

-Мртви сте, о Латини, мртву жртву служите.

А, свети Јустин Ћелијски:

…Нема хришћанства ван Цркве, ван Богочовечанског тела Христовог… Зато је у Цркви све — чудо, све — тајна, „паче смисла“ = изнад разума. Ту ништа није просто, ништа једноставно, ништа споредно, ништа малозначајно, јер је све богочовечанско, све небоземно, све благодатно, све органски повезано у један богочовечански организам, у једну свеобухватну богочовечанску „велику тајну“ — светајну = Цркву Православну.

Погледајте такође: ПРЕТВАРАЊЕ СПЦ У КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКО ДРУШТВО

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“