Нови лек који педијатри преписују малишанима је боравак напољу

boravak-napolju-375x250

Уместо лекова, деци из Бостона лекари све чешће преписују терапију шетњом и планинарењем.

Провођење све више времена испред екрана а све мање у игри на отвореном довело је до озбиљног погоршања дечијег здравља и проблема са дебљином. „Све више деце пати од дијабетеса, високог притиска, мањка витамина Д, болова у зглобовима и артритиса“, каже др Кристина Скирика, педијатар из Масачутсетске опште дечије болнице у Бостону.

Како би побољшала здравље деце и спречила хронична обољења, ова болница учествује програму који обучава педијатре да деци преписују учешће у активностима на отвореном које организује локални планинарски клуб.

„Ако имате времена да седите за рачунаром, имате га и за шетњу“ објашњава Скирика, додајући: „Проблем је што детињство више није оно што је било. Родитељи су презаузети и преоптерећени. Такође, не усуђују се да пуштају децу напоље на играње, а сада имају и увек спремне беби-ситере у виду паметних телефона и таблета.“

Физичка активност, објашњава она, јача кости, снижава крвни притисак, спречава дијабетес. Такође, побољшава пажњу и концентрацију, штоје нарочито важно за децу са хиперактивношћу и АДХД поремећајем.

Извор: Детињарије / Магацин