Војска Украјине наставила нападе на Доњецк

novorusija napadi

11:02 Украјинске снаге су током ноћи додатно потиснуле проруске снаге у борбама око града Доњецка, па су тако окружиле градић Горловку и преузели потпуну контролу над неким мањим местима у том региону, саопштила је данас украјинска војска.

У саопштењу војске се наводе сумње да су проруске снаге током синоћњих борби јужно од Доњецка, у близини села Новокатеринивка, користиле моћни ракетни систем руске производње – “Ураган”, што је први пут у току сукоба на истоку Украјине да је то оружје коришћено, пренео је Ројтерс.

Украјинска војска није саопштила да ли је у најновијим сукобима било људских жртава, а проруске снаге се још нису огласиле тим поводом.

“Насеља Малаја Иванивка и Андријанивка су у потпуности очишћене од побуњеника. Насеље Алчевск је сада потпуно окружено, а Горловка блокирана”, наводи се у саопштењу.

Горловка, град са више од 230.000 становника који је од самог почетка конфликта под контролом проруских снага, има велики стратешки значај пошто се налази веома близу главног пута који повезује Доњецк и Луганск.

Влада у Кијеву оптужује Русију да је омогућила стални прилив тенкова, ракетних система и оклопних возила проруским снагама на истоку Украјине, што званична Москва негира.

10:52 Министри спољних послова РФ, Немачке, Француске и Украјине постигли су консензус о испоруци хуманитарне помоћи становништву југоистока Украјине изјавио је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров, резимирајући четворосатне разговоре о кризи на југоистоку Украјине.

„Установили смо, што се тиче руске иницијативе о упућивању 300 камиона са хуманитарном помоћи, да су коначно, сва питања, који су углавном вештачки постављана, уклоњена. Све је било договоренео са украјинском страном и Међународним комитетом Црвеног крста. Надам се да ће та помоћ у најскорије врем почети да стиже онима, којима је потребна“, изјавио је Лавров новинарима.

09:12 Украјинска војска наставила је у понедељак ујутру да гађа Доњецк: детонације се чују се и са југа, из Петровског рејона, и са севера, из града Јасиновата, предграђа Доњецка.

Тренутно је Јасиновата и даље под контролом устаника. Украјинске војне снаге покушавају да је узму под своју контролу. Према тврдњама мештана у граду не ради мобилна телефонија, а повремено нема ни струје. Много објеката је порушено, а пожари су честа појава.

Раније је председник Украјине Петар Порошенко на свом Твитер налогу саопштио да Јасиновату држе под контролом војне снаге, међутим њих у граду за сада нема.

07:06 Портпарол руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, демантовао је јуче изјаву лидера проруских снага у источној Украјини да су побуњеници примили велику пошиљку оружја и оклопних возила из Русије, преноси Танјуг. „Ми смо у више наврата рекли да не шаљемо војну опрему тамо”, изјавио је Песков радију „Говорит Москва”.

Песков није поменуо другу тврдњу проруских снага да им је стигао нови контингент војника обучаваних „на руској територији”, наводи АФП. Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике Александер Захарченко рекао је на једном састанку проруских снага, чији је снимак постављен на „Јутјуб”, да су њихове јединице ојачане са 1.200 војника „који су четири месеца обучавани на територији Русије”.

Захарченко је додао да је Русија, такође, тајно послала 30 тенкова и 120 комада друге војне опреме преко граничног прелаза који контролишу проруске снаге.

У исто време први камиони из руског конвоја хуманитарне помоћи за југоисточну Украјину стигли су на гранични прелаз између Русије и региона Доњецка. Конвој се и даље налази на руској територији и нема информације када би могао прећи границу.

Царина неће обавити контролу камиона на њиховој садашњој локацији, а то је локална аутобуска компанија, изјавио је представник превозника који организује транспорт хуманитарне помоћи.

У конвоју се налази око 270 камиона са храном, храном за бебе, водом, лековима и агрегатима. Укупна тежина је 1.856, 3 тоне.

Пре него што су камиони кренули ка граници представници Црвеног крста су насумично прегледали камионе.

Црвени крст је саопштио да чека да добије безбедносне гаранције од сукобљених страна у источној Украјини да би конвој могао наставити пут.

Украјина је званично признала садржај руског конвоја намењеног грађанима источне Украјине као хуманитарну помоћ, саопштено је на вебсајту украјинске владе.„У складу са Члановима 4 и 5 украјинског закона о хуманитарној помоћи и имајући у виду иницијативу председника Петра Порошенка о прихватању хуманитарне помоћи у оквирима међународне хуманитарне мисије под надзором Међународног комитета Црвеног крста (ИЦРЦ), прихватамо пошиљку као хуманитарну помоћ”, наводи се у саопштењу, а пренела је агенција РИА Новости.

Указ којим се садржај руског конвоја признаје као хуманитарна помоћ потписала је украјинска министарка за социјална питања Људмила Денисова.

Том Министарству је претходно достављена листа артикала који се налазе у 280 руских камиона, а које је потписао шеф регионалне делегације ИЦРЦ Паскал Кутат.

(Глас Русије-Танјуг)