Обама на страни Хрвата

??????????

Амерички конгресмен Џенис Хан упутила је у процедуру у Конгресу предлог резолуције у којој се тражи да председник САД Барак Обама именује посебног америчког представника за БиХ. У резолуцији се упозорава на стално смањивање права Хрвата у БиХ, а већ сада је сасвим јасно да је овај документ последица лобистичких активности хрватских политичких партија из БиХ, као и удружења хрватске дијаспоре у Америци.

Ова резолуција на трагу је оне коју је раније упутио сенатор хрватског порекла Марк Бегић. У новој резолуцији се наглашава да је „потпуно функционална ФБиХ кључна за будућност БиХ као функционалне и стабилне државе због чега било која предвиђена реформа треба да узме у обзир заштиту конститутивних права свих, укључујући и Хрвате“.

Позива се Обама да именује посебног председничког изасланика за Балкан који би заједно с НАТО, ЕУ и ОХР-ом посредовао у спровођењу реформи на свим нивоима у босанскохерцеговачком друштву.

Хрвати су задовољни оваквим развојем догађаја. Председник ХДЗ-а 1990. Мартин Рагуж тврди да је важно враћање фокуса на БиХ, не само ЕУ, него и САД због изразито битне и историјске улоге у заустављању рата на овим подручјима.

– Без обзира на све кризе које се догађају широм света, потребан је поново јачи фокус САД, ЕУ и Немачке на БиХ како би деловали превентивно и спречили будуће кризе у регији. Не смемо допустити да се шаљу негативне поруке из БиХ – рекао је Рагуж.
С друге стране, у Републици Српској сматрају да је офанзива хрватских лобиста у Вашингтону очигледно успела.

– Оваква лобирања нису безазлена, али мислим да ће се из њих нешто изродити тек после избора – каже Драго Калабић из СНСД-а.

 

Мале шансе

Шеф Представништва Републике Српске Обрад Кесић изјавио је да је иницијатива упућена у Представнички дом америчког Конгреса, којом се од председника САД тражи именовање посебног представника за БиХ, резултат хрватских лобиста, али да постоје мале шансе да буде остварена.
Кесић је рекао да ово није прва иницијатива којом се тражи такво именовање, те подсетио да ни раније нису пролазиле сличне ствари.
– Већином је то раније био резултат лобирања бошњачких представника, а сада је први пут да је то резултат хрватских лобиста – рекао је Кесић.

Ж. Марковић – Вести