На скупу у Плаву 50 вехабија

VEHABIJE gora

Агенција за националну безбједност АНБ Црне Горе, од почетка августа, појачала је активности на праћењу особа за које се сумња да припадају или су повезани са вехабијским покретом.

Дан пише да су припадници тајне полиције добили одобрење да прате више особа у Плаву, Гусињу, Улцињу, Рожајама и Бијелом Пољу које су, наводно, повезане са вехабијама.

Такође, евидентирају се и сви њихови сусрети са особама из Санџака.

„Познато је да се почетком августа вехабије окупљају у Плаву, па су активности, на праћењу тих особа, у последње двије недјеље појачане. Наравно, ради се о превентивним активностима, а не располажемо подацима да би могло доћи до нарушавања јавног реда и мира“, потврђено је Дану из АНБ-а.

Оваква акција тајне полиције, почела је након што је у Новом Пазару одржан сличан скуп, на којем је било и припадника вехабија из Црне Горе.

У Црној Гори се, према подацима тајне полиције, налази најмање 100 до 120 вехабија. АНБ има податке да вехабије у Црној Гори примају значајна финансијска средства преко исламских хуманитарних организација.

Према подацима АНБ-а, на скупу који је одржан у Плаву, почетком августа, било је присутно око 50 лица, присталица вехабијског покрета.

Као главни центар вехабија у Црној Гори тајна полиција је означила Плав у Црној Гори и Нови Пазар у Србији.

Вехабије у Црној Гори подијељене су у више групација, а најпознатије су „Текфир група“ и „Нусретовци” следбеници Нусрета Имамовића, вође дијела вехабија у Босни, који је у јавности познат по изјави да „самоубилачки напади нијесу забрањени, али их треба користити за изузетне прилике”.

У Црној Гори није било покушаја оснивања борбених кампова, попут оног који је полиција Србије разбила на планини Нинај у марту 2007. године.

ДАН