Дачић: „Није циљ да Србија има своје институције на КиМ“!?

ivica-dacicБЕОГРАД – Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да би о решавању проблема на Косову и Метохији разговарао и са Рамушем Харадинајем уколико би он био такозвани косовски премијер.

„Ако би био премијер, ја не бих имао куд. Уколико постане премијер ја нећу имати могућност да кажем нећу, јер је са друге стране неко ко мени не одговора. Преговори се не воде са онима са којима желите, већ са онима са којима имате проблеме“, рекао је Дачић за Телевизију „Ал џазира“.

Он је објаснио да је одлуку да разговара са Хашимом Тачијем било тешко донети, будући да нико други није хтео, али и зато што је на себе преузео велики ризик који му можда није политички исплатив.

Упитан како изгледају састанци са Тачијем, Дачић је одговорио да „изгледају потпуно нормално“.
„Можда је неко очекивао да ћемо да се побијемо, да ћу да га шутнем, убијем… Ми морамо да схватимо да живимо у 21. веку. Није ми циљ да се срећем са њим да би се видели, да то нисам урадио и да немамо овакве резултате у борби против корупције никада не бисмо имали позитивно мишљење. Дијалог са Приштином је кључан за ЕУ“, рекао је он.

Дачић је казао да Србија мора да се избори за датум почетка преговора о чланству у ЕУ.
„Нисам опчињен ЕУ, не мислим да је то иделана творевина, али не видим за Србију бољу могућност. Дајте да ми уђемо у ЕУ, па ако не ваља онда ћемо да изађемо“, казао је Дачић.

Говорећи о предлогу резолуције о Косову и Метохији, Дачић је казао да је циљ да се постигне што већа сагласност странака, да се понуди решење за најактуленији проблем, а то је „паралелизам и парализа институција“, као и да се сачува дијалог у Бриселу, јер је он важан за европски пут Србије.
„Није циљ да Србија има своје институције, већ да постоје институције које ће бити прихватљиве и за Србе на Косову и за Приштину“, рекао је Дачић и додао да је предложена резолуција највећи уступак Београда у досадашњим преговорима.

Премијер Србије је додао да је предлог Србије о аутономији српског народа на Косову и Метохији веома конструктиван и коректан, ако се не жели разговарати о целовитом решењу.

Коментаришући одлуку шиптарских институција да не дозволе посету председника Србије Томислава Николића Косову на Божић, Дачић је рекао да то није добра порука и да је потребно ићи у релаксацију, а не у даље заоштравање односа.

Што се тиче Владе Србије, Дачић је рекао да нема никаквог разлога да његова влада не опстане на власти до краја мандата, будући да нема никаквих проблема, као и да нико унутар ње није говорио о изборима, већ само о томе како да се реше нагомилани проблеми у држави.

Упитан за истраге о 24 спорне приватизације, Дачић, који је и министар унутрашњих послова, казао је да ће у овој години значајан део истрага бити завршен, као и да нема никаквих спорова да ли нешто треба да се ради или не.

Када су у питању односи у региону и посебно са Хрватском, Дачић је рекао да две државе треба да буду практичне и да сарађују и остваре комуникацију која ће им омогућити да њихови односи не буду као у леденом добу, као и да је спреман да се састане са хрватским колегом Зораном Милановићем.
„Није то питање симпатије или антипатије, ми смо државе које морају да сарадују“, рекао је Дачић и изразио уверење да ће у неколико следећих месеци доћи до сусрета с премијером Хрватске.

На питање о сарадњи с председником Републике Српске Милорадом Додиком, Дачић је рекао да су односи добри.
„Он није мене подржао на изборима, али ми не улазимо у то ко је на власти у Републици Српској, интересују нас специјалне везе и све док је тај споразум на снази, а сигуран сам да ће увек бити, наши интереси су да се они увек развијају без обзира ко је тамо председник“, рекао је Дачић.

ТАНЈУГ / Срби на окуп