Бискуп Немет: „Иринеј Буловић напада и себе проглашава за главног представника српског народа“

biskup nemet

ЕПИСКОП Иринеј има своје мишљење о могућности посете српског патријарха Ватикану. Не знам одакле га је извукао? У мом интервјуу за „Дневник“ лепо пише да се тражи могућност да дође до једног таквог састанка, није било никаквог позива. Такав позив долази преко Амбасаде Свете столице. Папа ће позвати патријарха не преко новина, него службеним каналима. Ни Иринеј ни ја нећемо бити информисани, него ће све ићи уобичајеним путем, преко амбасадора Свете столице у Београду Орланда Антонинија – каже у разговору за „Новости“ зрењанински бискуп Ладислав Немет, чији су наводи да је патријарх прихватио позив да посети Ватикан јуче узбуркали јавност.

Немет подсећа да је епископ Иринеј био присутан приликом сусрета делегације Свете столице предвођене надбискупом Домиником Мамбертијем, секретаром за односе са државама, и српског патријарха Иринеја. Тврди и да „ово није први пут да га епископ Иринеј напада и себе проглашава за главног представника српског народа“.

– Имам више родбине српског порекла, него мађарског! Као да му смета што ја живим у мултиетничкој средини и нисам толико једностран као он, који осим свог личног идентитета не може да нађе ништа друго с чим ће да се повеже – каже Немет.

– Немам потребу да се лично кошкам због неважних ствари. У два текста сам јасно написао да нема ни речи о договору између две цркве. Рекао сам, било би интересантно када би и ако би дошло до посете. То би дигло на виши ниво сарадњу између Православне и Католичке цркве, а то би за нас католике било врло важно у Србији. Ја сам католик у Србији и ту је моја улога. Зато се борим да овде прихавтимо позитиван однос, дамо допринос за ову државу, будемо позитивни грађани – истиче Немет.

Он истиче да свакако постоји потреба за чвршћим повезивањем двеју цркава. Подсећа да је председник Николић позвао светог оца Фрању да дође у посету Србији. Исто је учинио и министар Дачић – али, обојица су рекли да то треба да се догоди тако да СПЦ изрази своје мишљење како да се среде одређене ствари и неспоразуми.

ПРИПРЕМА

Посете поглавару Римокатоличке цркве дуго се припремају, а тек пошто буде постигнута општа сагласност око свих техничких детаља следи званичан позив. Светој столици у скоријој прошлости приступали су председник СЦГ Светозар Маровић, Србије Борис Тадић, као и висока црквена делегација предвођена митрополитом Амфилохијем (Радовићем) и епископом бачким Иринејем (Буловићем).

Сл. ПАШИЋ – НОВОСТИ