За сат клања добијали додатних 100 куна

ustase21

У логорима Слана на острву Паг и у Јадовну на Велебиту усташе су 15. августа 1941. године извршиле масовну ликвидацију преосталих логораша.

Председник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић подсетио је да је на Пагу побијено најмање 791, а на Велебиту 1.500 жртава.

Без икаквих спомен-обележја

Данас на острву Пагу, на месту некадашњег логора, нема споменика који би подсећао на стравичну судбину најмање 8.020 људи, недужних жртава – Срба и Јевреја, побијених у лето 1941. године.
Спомен-плоча у ували Слана, обновљена пре три године, разбијена је након два дана, а она обновљена прошле године уништена је након десетак дана и до данас није обновљена.

– Згрожене монструозношћу злочина, бројем побијених заточеника, италијанске окупационе снаге преузеле су од НДХ цивилну и војну власт на том подручју и наредиле затварање логора смрти – каже Басташић за Срну.

Додатни разлог за забринутост Италијана био је масовни устанак Срба у Лици против усташке тираније.
– Желећи да униште трагове злочина и побију остатак заточеника у кратком року, усташки наредбодавци су мотивисали џелате са додатних 100 куна по сату клања. Ноћ уочи католичког празника Велике Госпе, злочинци су у ували Слана на острву Пагу поклали преостале заточенике, мушкарце, жене и децу – подсећа Басташић.

Он каже да су усташки злочинци сутрадан ујутро, 15. августа, довршили крвави пир, након чега су се, пијани и крвавих униформи, прикључили процесији која се кретала улицама Пага и завршила у католичкој цркви у центру града.

Хрвати крију трагове злочина

На месту логора Јадовно у протеклом рату порушено је спомен-обележје, а тела жртава и даље леже неексхумирана. Пре две године, потомци жртава су на месту некадашњег логора поставили и освештали часни крст.
– Данас, 73 године касније, готово нико се неће сетити клаонице која се догодила 15. августа 1941. на Велебиту и на Пагу. Међу многобројним потомцима жртава, успомену на њих чува тек неколико њих – поручује Басташић.

– Готово у исто време, усташе су у логору Јадовно, на Велебиту, митраљезима стрељале око 1.500 преосталих заточеника и затрпале их у јаме ископане у самом логору – наводи Басташић.

Он додаје да су италијански војни санитарци на месту злочина на Пагу ексхумирали и спалили 791, како су забележили, „свеже закопани леш“. Међу овим жртвама било је 407 мушкараца, 293 жене и 91 дете. Њихов пепео затрпан је у пашком камењару.

Срна