СКАНДАЛ У ИТАЛИЈАНСКОЈ ЛУЦИ: Хрватски капетан заустављен с бродом пуним тенкова и ракета – Шаље САД прима Саудијска Арабија!

brod_690358s1

27 тенкова и контејнери ракета ишли су у Саудијску Арабију, а капетан тврди да није знао што се налази на његовом броду

или

ВЛАСТИ СЈЕДИЊЕНИХ АМЕРИЧКИХ ДРЖАВА ОПЕТ ПОКАЗАЛЕ ДА И ОРУЖАНО, ПОРЕД МЕДИЈСКЕ ПОДРШКЕ, И ОНЕ У ЉУДСТВУ, ОРГАНИЗАЦИЈИ И СВАКОЈ ДРУГОЈ ЛОГИСТИЦИ – ПОДРЖАВАЈУ И ШИРЕ ТЕРОРИЗАМ У СВЕТУ!

Кад је 1.јула брод Хофуф носивости 50 хиљада тона, у власништву националне бродарске компаније из Саудијске Арабије „Бахри“, на челу са 51-годишњим капетаном с хрватским пасошем упловио у ђеновску луку и пристао уз док ‘Еритреја’, од самог почетка свима је било чудно, а посебно граничној полицији. Та зачуђеност се показала оправданом. На основу судског налога 220 метара дугачак и 32 метра широк теретни брод дословце је окренут наопачке. Припадници граничне полиције, Лучка управа и истражитељи остали су шокирани.

Брод је превозио чак 27 борбених тенкова америчке војске марке Абрамс, шест војних возила камиона Таурус, мобилну јединицу за телекомуникацију с радаром и 77 контејнера до врха препуних војном, ратном опремом свих врста и димензија почевши од разноразних ракета и минобацача! Хрватски капетан је занемео кад су му саопштили да је брод у луци стопиран и да је покренута истрага. Ово ратно наоружање које би могло изазвати и дипломатски скандал, пронађено је сасвим случајно. А о недекларисаном садржају брода који је био далеко тежи од предвиђене тонаже, никога 51-годишњи Хрват није обавестио. Бољи познаваоци прилика кажу да се о специјалном садржају брода требало знати јер у таквим случајевима сваки брод мора да има осигурану пратњу.

– Кренули смо 17. јуна из канадске луке Халифакс за Саудијску Арабију, а у Ђенови смо имали ауторизовано искрцавање. Не знам ја ништа друго о томе. Ни ко је то купио и да ли је купљено, ни ко то треба да преузме и је ли уопште плаћено или је поклон – појаснио је капетан италијанским истражитељима. Сједињене Америчке Државе су се узврпољиле дознавши да је брод у италијанској луци „запео“. У писменом облику и то лично, мушкарац са америчког говорног подручја, донео је у тужилаштво и „образложење“ и деблокаду. Између осталог на документу је писало да тај терет мора да иде даље, док у Ђенови треба да искрца само регистровани материјал за одржавање. Са плећа хрватског капетана, барем за сада, пао је камен у кључном тренутку док су га испитивали око терета.

Иако је брод, захваљујући САД, накрцан тенковима и артиљеријом, напустио италијанску луку и кренуо према Саудијској Арабији, управо капетанова крња сарадња са италијанским истражитељима на цео случај бацила је додатну сумњу јер свет страхује од терористичких напада, а овакав тзв. шверц оружја погодује ширењу интернационалног тероризма. Како год се окрене, истрага у Италији се, сазнаје jutarnji.hr, и даље наставља па би се хрватски капетан могао сусрести са високом новчаном казном па и можда неком другом, тежом санкцијом.

СРБски ФБРепортер