Шојгу: Забринутост због појачаних активности САД и НАТО код руских граница

putin sojgu

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изразио је данас у телефонском разговору са америчким колегом Чаком Хејгелом забринутост због појачаних војних активности САД и НАТО код руских граница, истичући и да је за Москву неприхватљиво да украјинска војска против цивила на југоистоку Украјине користи борбену авијацију, тешку артиљерију и ракетно наоружање.

„Министар одбране изразио је озбиљну забринутост због појачавања војних активности САД и НАТО код руских граница“, навело је Министарство одбране Русије, додајући, у саопштењу које преноси РИА Новости, да је разговор протекао у „радној и конструктивној“ атмосфери.

Руска агенција подсећа да је НАТО због ситуације у Украјини донео низ мера, објашњавајући да је то потребно због безбедности савезника – појачано је ваздушно патролирање у балтичким земљама, редовно лете авиони са радарском техником изнад Пољске и Румуније и уведени су додатни бродови у Балтичко и Средоземно море.

Такође, у петак је представница америчког Савета за националну безбедност најавила да ће амерички председник Барак Обама почетком септембра посетити Естонију, како би на сусрету са председницима Естоније, Летоније и Литваније размотрио „питања колективне одбране“.

Прес служба руског Министарства одбране навела је да је Шојгу информисао Хејгела о напорима за допремање хуманитарне помоћи у источне области Украјине и скренуо пажњу на проблеме са проласком конвоја.

Ситуацију у зони конфликта руски министар одбране окарактерисао је као „хуманитарну катастрофу“. Шојгу је такође рекао да је потребна хитан прекид ватре и осигуравање коридора за допремање хуманитарне помоћи и евакуацију цивилног становништва из зоне борбених дејстава.

РИА Новости пренела је и изјаву званичног представника руског Министарства одбране генерал-мајора Игора Конашенкова да не постоји никаква руска војна колона која је наводно прешла руско-украјинску границу, као што су јављали поједини страни медији.

„Никаква руска војна колона, која је наводно прешла руско-украјинску границу ни преко ноћи, ни преко дана, не постоји. И најбоље би било да је украјинска артиљерија уништила утвару, а не избеглице или сопствене војнике“, рекао је Конашенков.

„Тужно је што повод за бомбастичне изјаве на највишем нивоу у низу европских и држава ‘које су изабрале европски пут’ представљају не чињенице, већ новинарске патке на друштвеним мрежама“, рекао је Конашенков.

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је да је уништен део војне технике која је синоћ наводно прешла границу, а неки страни медији јавили да је колона од 23 борбена возила, цистерни са горивом и аутомобилском пратњом са руским таблицама прешла границу на прелазу код пункта „Изварино“.

Погранична служба Федералне службе безбедности Русије раније данас саопштила је да вести да су руски војници прешли границу Украјине нису тачне и да граничари патролирају у пограничним рејонима, али искључиво са руске стране.

(Танјуг)