СНОУДЕН: „Разум монструма” – који прави НСА – може бити злоупотребљаван

edvard-snouden

БИВШИ САРАДНИК СПЕЦИЈАЛНИХ СЛУЖБИ САД ТВРДИ ДА НСА ПРАВИ ПРОГРАМ КОЈИ ЋЕ САМ ЛОВИТИ И НАПАДАТИ ХАКЕРЕ

  • Указујући на могуће злоупотребе новог програма америчке електронске шпијунаже, Едвард Сноуден указао: „Неко се може налазити у Кини, а створити привид да сајбер-напад долази из Русије. Тада би узвратни удар могао да буде нанет, рецимо, по болници у Русији. А шта би тада уследило?”

АМЕРИЧКЕ специјалне службе раде на компјутерском програму који ће бити у стању да аутоматски – без људске контроле и помоћи – „лови” изворе сајбер-напада. А и да сам – такође аутоматски – наноси контра ударе.

Ово је у интервју часопису Wired открио бивши сарадник ЦИА и НСА Едвард Сноуден, указавши да је нови програм добио назив MonsterMind („Разум монструма”).

Сноуден је притом упозорио да тај програм може бити нарочито опасан због тога што ће радити аутономно, па могу настрадати и потпуно невини.

„Неко се – навео је Сноуден – може налазити у Кини, а створити привид да сајбер-напад долази из Русије. Тада би узвратни удар могао да буде нанет, рецимо, по болници у Русији. А шта би тада уследило?”

MonsterMind може такође, подвлачи Сноуден, бити озбиљна претња приватном животу људи. Јер, да би тај програм могао да функционише, НСА мора претходно обезбедити тајни доступ свим каналима везе грађана САД са људима у иностранству.

„Да би биле идентификоване „штетне информације” – морају бити проанализиране све. А ако се анализирају све информације – то подразумева да све морају да буду пресретане. То, опет, подразумева пресретање приватних разговора без одобрења, чак и без икаквог подозрења да би се могло радити о макар и најмањем нарушавању закона” – нагласио је Сноуден.

Факти.орг