НATO: Русиjа ушла у Украjину – Руси негираjу

ruska vojska na krimu

MOСKВA – Руска федерална служба безбедности (фСБ) негирала jе оптужбе званичника EУ и НATO изречене на бази тврдњи британских медиjа, да jе колона руске воjске синоћ ушла у Украjину под окриљем конвоjа хуманитарне помоћи.

Према писању “Гласа Русиjе” на рускоj териториjи на граници са Украjином патролираjу групе руских граничара коjе чуваjу границу од све чешћих упада украjинских воjника у Русиjу.

17.47 – Из канцелариjе украjинског председника Петра Порошенка саопштено jе да jе украjинска артиљериjа уништила знатан део возила и оруђа коjа су наводно ушла синоћ из Русиjе у његову земљу.

Генерални секретар НATO Aндерс фоф Расмусен рекао jе раниjе данас да jе током прошле ноћи “Русиjа ушла у Украjину”, пренели су западни медиjи, коjи се позиваjу на извештаjе британских листова “Гардиjан” и “Tелеграф” о уласку колоне руских воjних возила у Украjину.
“Tо само потврђуjе чињеницу да постоjи стални прилив оружjа и бораца из Русиjе у источну Украjину и представља jасан знак континуиране умешаности Русиjе у дестабилизациjу источне Украjине”, оценио jе Расмусен.

Mинистар спољних послова Литваниjе Линас Линкевичиjус изjавио jе у Бриселу да има извештаjе да jе 70 руских воjних возила и оруђа прешло синоћ украjинску границу.
„Веома сам забринут због ситуациjе у Украjини зато што, с jедне стране, много говоримо о овом „хуманитарном конвоjу“, али истовремено, видимо да се ескалациjа наставља и имамо извештаjе да jе током ноћи преко границе поново прешло 70 комада воjне опреме“, рекао jе Линкевичиjус новинарима по доласку на хитан састанак шефова дипломатиjе Eвропске униjе.

Британски шеф дипломатиjе филип Хемонд изjавио jе да су руска воjна возила преко ноћи прешла у Украjину, а да би то могло да има „веома озбиљне“ последице.

„Веома сам узнемирен због извештаjа да су руска воjна возила можда прешла границу jутрос… Aко се у источноj Украjини налазе руски воjници или возила, они треба одмах да буду повучени или би последице могле бити веома озбиљне“, казао jе он новинарима.

Шведски министар спољњих послова Kарл Билт признао jе да jе хуманитарна ситуациjа у источноj Украjини катастрофална, али jе рекао да су за то одговорне проруске снаге и Русиjа.

Oн jе истакао да људи пролазе кроз велике патње.
„Наjбоља помоћ Русиjе би била да предузме мере за окончање рата“, додао jе Билт, поново оптужуjући Русиjу да снабдева источну Украjину воjном опремом.

Истовремено, руски хуманитарни конвоj са 280 камиона помоћи за становништво источне Украjине чека на граници одобрење украjинских власти да уђе у земљу.

Танјуг