Русија позива на прекид ватре због безбедности хуманитарног конвоја; У гранатирању Доњецка у последња 24 сата 11 цивила погинуло, 8 рањено: Министарство одбране ДНР саопштило да су пронађени делови касетних бомби

ukrajina-donjeck-ilovajsk-15-08-2014-1

17:50 – СБ РФ негира да је границу са Украјином прешла група руских војника

Информација да су руски војници прешли границу са Украјином није тачна, саопштила је погранична служба ФСБ РФ.

Подручја која се граниче са са украјинском територијом патролира мобилна група руских граничара, али искључиво на територији Руске Федерације.

У вези са редовним гађањем територије РФ и све чешћом појавом да урајински војници масовно прелазе руско-украјинску границу примењују се све неопходне мере осигурања безбедности становника пограничних насељених места.

17:45 – Конвој са хуманитарном помоћи Руске Федерације остаће код Ростова неколико дана

Конвој са хуманитарном помоћи Руске Федерације намењен истоку Украјине остаће на подручју града Каменск-Шахтинска у Ростовској области још неколико дана, саоштило је министарство за ванредне ситуације Руске Федерације.

Датум и време поласка 280 белих Камаза са две хиљаде тона терета у правцу границе са Украјином нису дефинисани, већ се још увек разматрају.

На паркингу су створени услови за одмор возача и припадника министарства за ванредне ситуације, који се налазе у пратњи. Разапети су шатори, организована је и исхрана, обезбеђена је вода за пиће и тушеви.

Раније су украјински цариници и граничари започели контролу хуманитарног товара на граничном прелазу Доњецк на територији РФ.

17:39 – Украјинска војска наставила гранатирање града Иловајск у Доњецкој области

Украјинска војска наставља гранатирање града Иловајска ( источно од Доњецка). По речима мештана, они не могуда одреде тачан број жртава.

Неколико ракета Град пало је на територију депоа, оштећена је зграда и железничка пруга. Вагони су се запалили. Међутим, ватрогасна служба као и друге службе у граду не ради, па пожар нема го да угаси.

Мештани су због непрестаних гранатирања константно приморани да заштиту траже у подрумима. У неким деловима нема ни воде ни струје.

Пре неколико дана безбедносне снаге су покушале да у нападу заузму Иловајск, међутим због отпора које је пружила самоодбрана нису успели. Они су том приликом опколили град и наставили гранатирање.

17:00 – Рамзан Кадиров: Чечени су руске патриоте и неће борити против Русије

Грозни — Чеченски лидер Рамзан Кадиров је демантовао оптужбе сепаратиста да ће се хиљаде Чечена који живе у Европи борити на украјинској страни против Русије.

„Изасланик чеченских сепаратиста Ахмет Закајев и његови западани господари неће успети да пошаљу Чецене у грађански рат у Украјини зато што су Чечени руске патриоте“, изјавио је Кадиров, демантујући тврдње које је Закајев изнео у интервјуу за једне украјинске новине.

16:03 – НАТО: Русија заоштрава сукоб у Украјини

Русија, која позива на смиривање сукоба у Украјини, у суштини заоштрава тај сукоб, саопштио је данас НАТО.

НАТО тренутно проверава извештаје два британска листа да су најмање 23 руска војна возила ушла ноћас у Украјину, рекла је портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску, пренела је агенција Ројтерс.

15:54 – Шефови дипломатија ЕУ упозорили Русију да не упућује трупе у Украјину

Више шефова дипломатија земаља Европске уније, окупљених на састанку у Бриселу, упозорило је Русију да не упућује трупе на украјинску територију, после информација да је руски војни конвој прешао гранични прелаз који контролишу сепаратисти на истоку Украјине.

У Бриселу се одржава ванредни састанак шефова дипломатија ЕУ, поводом ситуације у Ираку и Украјини.

Британски министар спољних послова Филип Хамонд каже да информације о уласку блиндираних руских возила на украјинску територију изазивају забринутост.

„Ако има руских војних возила или особља у Украјини, они треба одмах да се повуку или ће последице бити веома озбиљне“, упозорио је Хамнод и нагласио да је „ситуација потенцијално веома опасна“.

13:52 – Министар спољњих послова Литваније Линас Линкевицијус изјавио је данас у Бриселу, где се одржава састанак шефова дипломатије о Ираку, да има извештаје да је 70 комада руске војне опреме прешло границу са Украјином током ноћи.

„Веома сам забринут због ситуације у Украјини зато што, с једне стране, много говоримо о овом тзв. хуманитарном конвоју, али, истовремено, видимо да се ескалација наставља и имамо извештаје да је током ноћи преко границе поново прешло 70 комада војне опреме”, рекао је Линкевицијус новинарима по доласку на хитан састанак шефова дипломатије Европске уније, наводи Ројтерс.

Британски шеф дипломатије Филип Хемонд изјавио је, поводом извештаја да су руска војна возила преко ноћи прешла у Украјину, да би то могло имати „веома озбиљне” последице.

„Веома сам узнемирен због извештаја да су руска војна возила можда прешла границу јутрос… Ако се у источној Украјини налазе руски војници или возила, они треба одмах да буду повучени или би последице могле бити веома озбиљне”, казао је он новинарима.

Шведски министар спољњих послова Карл Билт признао је да је хуманитарна ситуација у источној Украјини катастрофална, али је рекао да су за то одговорне проруске снаге и Русија.

Он је истакао да људи пролазе кроз велике патње.

„Најбоља помоћ Русије би била да предузме мере за окончање рата”, додао је Билт, поново оптужујући Русију да снабдева источну Украјину војном опремом, пренео је Итар-Тас с.

13:32 Број избеглица из Украјине, које се налазе у центрима за привремени смештај на територији РФ достигао је 52000 људи.

Тренутно се у руским регијама налази 753 центара за привремени смештај. Избеглице стижу свим врстама превоза, укључујући и авионски.

12:52 Информација да су руски војници прешли границу са Украјином није тачна, саопштила је погранична служба ФСБ РФ.

Подручја која се граниче са са украјинском територијом патролира мобилна група руских граничара, али искључиво на територији Руске Федерације.

У вези са редовним гађањем територије РФ и све чешћом појавом да урајински војници масовно прелазе руско-украјинску границу примењују се све неопходне мере осигурања безбедности становника пограничних насељених места.

12:32 Украјинска војска наставља гранатирање града Иловајска ( источно од Доњецка). По речима мештана, они не могуда одреде тачан број жртава.

Неколико ракета Град пало је на територију депоа, оштећена је зграда и железничка пруга. Вагони су се запалили. Међутим, ватрогасна служба као и друге службе у граду не ради, па пожар нема го да угаси.

Мештани су због непрестаних гранатирања константно приморани да заштиту траже у подрумима. У неким деловима нема ни воде ни струје.

Пре неколико дана безбедносне снаге су покушале да у нападу заузму Иловајск, међутим због отпора које је пружила самоодбрана нису успели. Они су том приликом опколили град и наставили гранатирање.

12:12 Пројектил са украјинске стране поново је пао на територију Ростовске области, саопштили су правосудни органи ове области.

Пројектил је пао на поље, на деоници руско-украјинске државне границе у Матвејево-Курганском рејону. Пројектил није експлодирао, већ је само формирао кратер, који је потом блокиран. Чекају се стручњаци за експлозив који ће га неутралисати.

11:52 Руска хуманитарна помоћ намењена истоку Украјине пролази контролу на граничном прелазу Доњецк на територији РФ.

Са украјинске стране контроли присуствује 59 стручњака, међу којима је 41 представник Државне граничне службе Украјине и 18 царинских службеника.

Према претходном договору конвој наставља пут у Луганск.

11:32 Једанаест цивила погинуло је, а осам је рањено у протекла 24 сата у гранатирању украјинских снага Доњецка, саопштила је градска скупштина.

Становници једног насеља видели су експлозије на небу, за које се претпоставља да потичу од запаљивих бомби.

Озбиљне губитке претрпео је доњецки град Зугрес, у коме је убијено 15 људи, укључјући и три детета. Један од пројектила пао је на подручје атуобуске станице. У гранатирању је страдало 32 људи.

Министарство одбране ДНР саопштило је да су пронађени делови касетних бомби. На град Моспино украјинске војне снаге испалиле су преко 90 артиљеријских граната. Погођено је 40% грађевинских објеката, 20 приватних кућа је у потпуности или делимично порушено, обустављен је рад локалног рудника. Без струје је 267 трафостаница.

10:52 Финска не планира увођење нових санкција према РФ као одговор на руски ембарго, изјавио је фински премијер Александар Стуб медијима.

По његовим речима Финска ће наставити да одржава билатералне односе са РФ, без обзира на сукоб и размену санкцијама између ЕУ и Москве.

Он је односе између Хелсинкија и Москве окарактерисао као „добре“ и „без проблема“.

10:32 Новинари, међу којима су били сарадници Би-Би-Сија, Блумберга, Ројтерса, Асошиејтед преса, Франс преса, сами су бирали камионе које ће прегледати. Било је отворено укупно 20 возила, у којима се налазе прехрамбени производи, дечија храна, пијаћа вода, лекови и мобилни дизел-генератори.

Тренутно представници министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, који прате камионе, договарају се са украјинском страном о предаји конвоја.

10:12 Међународни комитет Црвеног Крста врши консултације око товара руског хуманитарног конвоја, а планирано је да га стручњаци данас прегледају.

У Ростовској области је јуче одржан први састанак представника Међународног комитета Црвеног крста и руског хуманитарног конвоја.

Министарство спољних послова Украјине саопштило је да ће граничну и царинску контролу хуманитарне помоћи вршити надлежни органи Украјине, уз сарадњу и мониторинг Црвеног крста и ОЕБС-а. Целокупан товар испоручиваће на одредишта искључиво сарадници Црвеног крста.

09:52 Гранична управа Федералне службе безбедности за Ростовску област није потврдила информацију да је конвој оклопних транспортера са руским таблицама наводно прешао границу са Украјином.

Раније су неки страни медији објавили да је конвој од 23 борбена возила, цистерни са горивом и возила за подршку, са руским таблицама, прешао границу са Украјином у зони граничног прелаза Изварино.

09:02 Конвој руске хуманитарне помоћи и даље стоји на отвореним пољима недалеко од руског града Каменск-Шахтински, око 20 километара од граничног прелаза у Украјину, где од синоћ чека да се Москва и Кијев договоре о уласку конвоја на украјинску територију.

Конвој, од око 280 камиона, заустављен је на пољима у четвртак и како јавља Ројтерсов репортер с лица места, он се и даље налази тамо.

Русија је саопштила да се у конвоју налази 2.000 тона воде, хране за бебе и друге помоћи за становнике у источној Украјини, где траје сукоб између украјинских и проруских снага.

Кијев и неки западни званичници сматрају да би конвој могао бити покриће за улазак руске војске на украјинску територију, што је Москва описала као „апсурдно“.

08:52 Украјински председник Петар Порошенко и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су телефоном о ситуацији на истоку Украјине и начинима за разрешење ситуације.

Они су се дотакли и питања коришћења финансијске помоћи Немачке за обнову инфраструктуре Донбаса.

Украјински председник захвалио је канцеларки за подршку.

08:32 Владимир Путин и председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо размотрили су у телефонском разговору односе између РФ и ЕУ, између осталог и у контексту последица споразума о придруживању Европској унији, који је Кијев потписао крајем јуна.

Они су се сложили да треба да наставе контакте, између осталог, током планираног личног сусрета, чије ће место одржавања и датум бити уговорени дипломатским каналима.

Барозо се у телефонском разговору, такође, договорио о одржавању консултација председника РФ и Украјине Путина и Порошенка на тему придруживања Украјине Европској унији, испорука гаса и напора у стабилизацији политичке ситуације у Украјини.

08:02 Власти Швајцарске су повукле званични позив председнику Државне думе Сергеју Наришкину да посети земљу. Своју одлуку швајцарски парламент је образложио „текућом политичком ситуацијом“.

Сергеј Наришкин је био позван на прославу 200. годишњице успостављања дипломатских односа између Русије и Швајцарске. Посета је била планирана за 23-24 септембар.

Власти Швајцарске нису увеле санкције према Русији због догађаја у Украјини, али су изјавиле да неће помагати Русији да лакше преброди проблеме.

07:06 Русија позива на прекид ватре због безбедности хуманитарног конвоја

Руски спољнополитички ресор је позвао зараћене у Украјини стране да што је могуће пре прекину ватру.

„То је потребно да би се гарантовала безбедност хуманитарне акције. Позивамо зараћене стране да покажу политичку вољу да би се олакшало стање становника региона“, кажу у МИП-у Русије.

21:58 Вашингтон — Амерички Стејт департмент позвао је Украјину да покаже уздржаност и мисли на цивилне жртве, пошто украјинска војска напредује у борби против про-руских снага.

„Указали смо на значај показивања уздржаности како би се жртве међу цивилним становништвом свеле на мимимум. Позивамо Украјинце да предузму све мере како би се избегао напад на локално становништво, док покушавају да ослободе град од сепаратиста“, рекла је портпарол Стејт департмента Мари Харф новинарима.

Харф је, посебно, затражила од Кијева да не користе оружје које би могло да цивиле изложи већем ризику, пренела је агенција АФП.

„САД веома подржавају Украјинаце. Они су у тешкој борби и ми мислимо да крајњи циљ треба да буде да градови не буду под контролом сепаратиста“, навела је Харф и поновио да Стејт департмент подржава Кијев у четворомесечној борби против „проруских побуњеника“ и оптуживши проруске снаге да намерно користе цивилна подручја за своје оружане операције.

(Глас Русије-Танјуг)