Ко је дозволио банкама да податке о рачунима достављају САД?

eko_620x0

НИ јуче није било званичне информације ко је одобрио банкама да унапред, пре доношења прописа о доступности информација Пореској управи САД шаљу податке о рачунима грађана. Без званичне дозволе банке већ увелико узимају податке од клијената и своје услуге условљавају стављањем потписа на документ који још није валидан у Србији. Удружење банака Србије је за сутра најавило конференцију за новинаре на којој би требало да прецизније објасне своје потезе.

Министарство финансија и повереник за информације од јавног значаја су скренули пажњу да је ова работа и страних и домаћих банака нелегитимна, док Народна банка Србије тврди да није дала препоруку. Тешко је поверовати да нико од надлежних није дао зелено светло и да су многе реномиране банке то учиниле на своју руку. Поједине, овакве информације већ прикупљају годину дана.

– Ниједна од банака није жељна додатне папирологије и накнадног посла, јер га већ имамо преко главе – каже један банкар. – Сигурно да нам је речено званично, али то ће саопштити наш представник из Удружења банака Србије. – Мислим да и ми као земља треба да од осталих држава, односно пореских органа, затражимо исте податке, тако да и држављани Србије плаћају овде порез.

Како смо незванично сазнали, прошле године је формирана радна група од представника Министарства финансија, Народне банке Србије и банкара која је разматрала могућност доношења новог прописа којим би банке информације достављале нашој Пореској служби, а она колегама у Америци. Припремљен је предлог закона и чека се његово усвајање на седници владе, а затим ратификација у Скупштини Србије. Након тога би се овај пропис и званично примењивао, а наша земља се сврстала у ред држава које то чине већ годину дана, односно све земље ЕУ, па и Швајцарска, која чува много веће тајне.

НЕ РАДЕ СА САД

ЕРСТЕ банка не тражи од грађана који желе да отворе рачун да потпишу било какву изјаву у вези са применом ФАТКА, односно Закона о извршењу пореских обавеза, с обзиром на рачуне у иностраним финансијским институцијама.

С. М. – НОВОСТИ