Дипломате предлажу измештање споменика терористима

IVICA DAČIĆБЕОГРАД – Дипломатски представници западних земаља предложили су политичким партијама Албанаца у Прешеву да сами преместе спорни споменик припадницима расформиране Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца и Ослободилачке војске Косова, из центра Прешева на другу локацију, пише Данас.

Идеја дипломата је, наводи лист, да се на тај начин „спречи интервенција припадника државних органа Србије“, који су најавили да ће до 17. јануара, за када су у Бриселу заказани преговори Београда и Приштине, спорни споменик бити уклоњен „милом или силом“.

Дипломате предлажу, према изворима „Данаса“, и да Национални савет Албанаца „под хитно усвоји предлог изгледа заставе албанске националне заједнице на југу Србије“, како би се избегло досадашње истицање заставе Албаније на скуповима на југу Србије, а у складу са важећим законом о Националним мањинама.

Одлуку о судбини споменика у Прешеву донеће 65 одборника – Албанаца у скупштинама општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, на заједничкој седници која је заказана за суботу, 12. јануара, одлучили су политички представници Албанаца те три општине на југу централне Србије.

„О судбини споменика погинулим борцима ‘Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца’ (ОВПМБ) одлучиће у суботу, 12. јануара, 65 одборника трију скупштина општина, на седници у Прешеву, на коју ћемо позвати више амбасадора акредитованих у Београду“, рекао је у понедељак Танјугу Рагми Мустафа, председник општине Прешево.

Он је казао да ће тој седници претходити ставови одборника ванредних седница локалних парламената Бујановца и Прешева 11. јануара, на којима ће се, како је казао, анализирати претње упућене од стране премијера и председника Србије.

ДАНАС / ТАНЈУГ