Блиц: „Патриоте“ из Србије убијају за 10.000 долара по Украјини

503283_ukraina-zdravko-srpski-borac-u-ukrajini-foto-twiter_f

Српски борци који учествују у сукобима у Украјини нису никакве патриоте на руској или украјинској страни, већ најобичнији плаћеници који за убијање људи месечно добијају око 10.000 долара.

Према подацима БИА, у грађанском рату у Украјини, чију целовитост признаје држава Србија, учествује не више од 30 грађана. Око двадестак њих бори се на страни проруских побуњеника и обећана им је плата од око 2.000 долара недељно, док је последњих дана не више од 10 наших грађана отишло да се бори на страни украјинске војске. Наравно, за 3.000 долара недељно. Свима њима од септембра прети вишегодишња казна затвора јер се очекује да ће тада бити промењен закон који ће убудуће жестоко санкционисати учешће наших грађана у оружаним сукобима у страним земљама. Како сазнајемо, у Србији нема центра за регрутацију плаћеника за Украјину, тако да су наши грађани на украјинско ратиште стигли преко Пољске, али и директно преко Москве.

– Иако се ради о професионалним плаћеничким ратницима, српски држављани углавном нису на првој линији фронта. Њима је обећан велики новац, али је питање да ли ће га и добити. То су људи са ратним искуством, људи који су обучени у руковању оружјем и сви су у Украјину отишли самоиницијативно – каже за “Блиц” извор из БИА.

Он додаје да је један од главних канала регрутовања за проруске снаге у Украјини Фејсбук страница “Косовски фронт” чији је оснивач и председник Александар Кравченко. Он је друг министра одбране Доњецке Републике Игора Стрелкова, а обојица су као руски добровољци учествовали у рату у БиХ на страни Војске РС.

(Блиц)