Доњецк целу ноћ гранатиран; Представници проруских снага демантовали да је Стрелков рањен; Конвој руске хуманитарне помоћи за Украјину наставља пут

strelkov igor

10:52 МИП Русије и амбасада у Кијеву предузимају све могуће мере да се добије информација о Андреју Стењину, несталом 5. августа у Украјини специјалном фоторепортеру међународне информативне агенције „Русија данас“, изјавила је заменица директора за информације руског спољнополитичког ресора Марија Захарова.

„Док се у Украјини буду налазили руски новинари ми и читав свет бићемо у могућности да сазнамо како се заправо развијају догађаји“, каже Захарова.

„Зато у Украјини на руске новинаре врше притисак, застрашују их, хапсе, претресају, чини се све да би се представници медија протерали са територије Украјине“.

10:42 Представници проруских снага на истоку Украјине, негирали су вест да је њихов командант у области Доњецка, Игор Стрелков, рањен у борби, објавио је руски државни лист „Росискаја газета“.

„Ово није први пут да се такве гласине појаве у јавности и оне никад нису потврђене. С Игором Стрелковом је све у реду“, навео је лист речи Фјодора Березина, заменика министра одбране самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР).

На малом новинском Интернет сајту проруских активиста „Новоросија“, на основу неименованог извора, раније је објављено да је Стрелков, чије је право име Игор Гиркин, тешко рањен, пренео је Ројтерс.

Британска агенција није могла независно да потврди овај извештај, док је један од сарадника Стрелкова рекао да нема коментар о вести и да о томе има јасне инструкције.

У међувремену, агенција Итар-Тас с, навела је изјаву другог лидера проруских активиста, да не може да одбаци извештај о рањавању Стрелкова.

„Немам тачну информацију, али то је највероватније истина“, рекао је Андреј Пургин, заменик председника владе ДНР, који је додао да је у тој области било жестоких сукоба.

09:32 Око 17 хиљада деце из југоисточних области Украјине смештено је у привремена места боравка на територији Русије, рекао је за РИА Новости у четвртак званични представник Министарства за ванредне ситуације Русије Александара Дробишевски.

„На данашњи дан на територији Русије постоји 740 пунктова привеменог боравка у којима има 51.390 људи, од којих 16.690 деце“, рекао је он, додавши да су све избеглице обезбеђене храном, лековима, пружа им се психолошка помоћ и даје неопходна информација.

Боравишта се организују по правилу у постојећим одмаралиштима и великих спортским објектима. Користе се и путнички вагони. Количина места у боравиштима зависи од размера и особина конкретне ванредне ситуације, обично има од 50 до неколико хиљада лежаја.

Талас избеглица са југоистока Украјине у Русију се нагло повећао од јуна због оружаног сукоба између присталица независности Донбаса и оружаних формација украјинских власти. Према последњим подацима руских власти, од почетка конфликта у Русију је са територије Украјине ушло више од 730 хиљада украјинских држављана. Раније је саопштено да је више од 48 хиљада званично тражило азил.

09:12 Председник Украјине Петар Порошенко је наставио консултације са потпредседником САД Џозефом Бајденом о испоруци хуманитарне помоћи Украјини, пренела је прес служба предсеника Украјине.

„Стране су се договориле да ће и даље координисати напоре за реаговање на постојеће и потенцијалне изазове и претње“, речено је у саопштењу.

08:52 Украјинска војска и устаници у Доњецку су читаве прошле ноћи размењивали артиљеријску ватру. Информација о жртвама и штети нема.

Системи „град“ устаника дислоцирани у предграђима Доњецка су гађали локални аеродром, који контролише украјинска војска.

Украјинска артиљерија је гранатирала Будјоновски и Лењински рејон на југу Доњецка, Кујбишевски и Кијевски на северозападу.

08:02 Конвој руске хуманитарне помоћи за Украјину од 280 белих камиона Камаз који носе хуманитарну помоћ за цивиле југоистока Украјине наставља кретање, каже извештач РИА Новости са лица места.

Колона је у ноћи између понедељка и уторка кренула из Московске области.

Питање о хуманитарном коридору за пролазак руског конвоја са лековима, водом и храном, дечијом храном, врећама за спавање и другим потребним стварима за цивиле југоистока Украјине и даље остаје отворено. Није решено где ће, када и на који начин делити хуманитарну помоћ из Русије.

Конвој има своју пољску кухињу, прате га возила медицинске помоћи и цистерне с бензином.

Русија негира да је хуманитарни конвој покриће за инвазију

МОСКВА – Званична Москва саопштила је данас да су спекулације да Русија користити хуманитарни конвој као покриће за инвазију на Украјину „апсурдне“.

Неосноване изјаве Аустралије у којима се Русија окривљава за трагичне догађаје у Украјини, укључујући авионску несрећу на лету МХ17 су неприхватљиве. Они настављају да дају апсурдне изјаве да хуманитарни конвој за помоћ цивилима на југоистоку Украјине, може бити искоришћен као изговор за руску војну инвазују на суседну земљу”, саопштило је руско министарство иностраних послова, јавила је агенција Итар Тас.

Аустралијска министарка иностраних послова Џули Бишоп отишла је даље од других (званичника) у изношењу неодговорних алузија против Русије, навело је руско министарство.

„Општи утисак је да су, оптерећени превеликим амбицијама, неки чланови аустралијске владе потпуно изгубили адекватну слику дешавања у Украјини и око ње”, оцењује министарство иностраних послова Русије.

Конвој руске хуманитарне помоћи састоји се од 198 возила која носе преко 1.800 тона помоћи, укључујући генераторе за струју, прехрамбене производе, воду, дечију храну, санитетски материјал и вреће за спавање.

(Глас Русије-Танјуг-НСПМ)