Александар Чепурин: Ако уведете санкције Русији, пуцате сами себи у ногу

Cepurin

Када би Србија увела санкције Русији, „пуцала би сама себи у ногу“, изјавио је у интервју „Вечерњим новостима“ амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин.

Он је истакао да би „такву одлуку могао да донесе само политичар самоубица, јер никакве користи ваша земља од тога не би имала, већ само огромну штету“.

„Мере против Русије увело је само тридесетак земаља од 193 чланице УН, а међу њима ниједна из БРИКС. И од ваших суседа већина то није учинила, а они који јесу, када су видели руске контрасанкције, схватили су шта су урадили“, напомиње Чепурин.

Он каже да Русија разуме специфичну позицију Србије и политику Владе да се земља прикључи ЕУ, а цени и избалансиран став Србије по питању дешавања у Украјини, где је главна ствар сада – да се спрече масовна страдања цивила на југоистоку земље.

„Кијевске власти су већ де факто претвориле Доњецк у Стаљинград, Гернику или, ако желите, Вуковар“, истакао је Чепурин.

Према његовим речима, Србија би могла да пружи конструктиван допринос решавању сукоба Кијева и Доњецка и постане генератор позитивних одлука.

„Питање Украјине неће се решити санкцијама, већ само спречавањем насиља и конфликата. Надамо се да Србија неће заузимати стране и да ће давати конструктиван допринос решавању сукоба“, рекао је он.

Када Србија предузме председавање ОЕБС, Русија од званичног Београда пре свега очекује да има „кичму“ и буде максимално неутрална у читавом дијалогу, као и да делегира стручне кадрове који ће бити у стању да се носе са свим изазовима у Европи, навео је Чепурин.

Упитан на које повољности Србија може да рачуна ако се не придружи санкцијама, амбасадор Руске федерације је одговорио да су „Србија и Русија природни партнери и наш однос није заснован на неким користима већ превазилази те димензије.“

„Премијер Александар Вучић недавно је у Москви тражио и добио додатне погодности за Србију у пројекту ‘Јужни ток’. То је највећа инвестиција у Србији, у износу од 2,1 милијарде евра. Надамо се да неће глупост и мржња према Русији или Србији угрозити оно што можете да добијете“, навео је Чепурин.

Упитан да ли би, поводом Крима, Русија могла, следећи своје интересе, да ипак призна независност Косова, амбасадор је рекао: „Косово и Крим су различити случајеви. Русија ће наставити да недвосмислено подржава територијални интегритет и суверенитет Србије. Желели бисмо да они који сада захтевају од Србије да призна интегритет Украјине са Кримом, прво признају интегритет Србије са Косовом.“

(Блиц-Вечерње новости)