Федерација Косова и Албаније?

tirana-albanijaЛидер Црвено-црног савеза Кресхник Спахију казао је да овај савез жели стварање албанске федерације у облику две уједињене јединице.

„Црвено-црни савез је ову иницијативу јавности саопштио 28. новембра 2012. године, када смо на граничном прелазу Морина одржали протесте. Албанска држава треба да буде уређена као албанска федерација која би се састојала од две јединице и као таква би постала и чланица Европске уније“, казао је Спахију.

Он је истакао да би „уједињење Албаније и Косова у албанску федерацију требало да се догоди пре приступања Европској унији“, пренела је агенција Анадолија.

„Ово уједињење ће се десити пре чланства у ЕУ. Ово је у ствари обавеза за владу и за све политичке снаге у земљи”, изјавио је Спахију и додао да ова иницијатива представља историјски моменат за уједињење албанског народа.

„Захтев за референдум је историјска прилика да се уједине две државе које припадају једном народу, јер не постоје никакве унутрашње и спољне препреке оваквом кораку који је у складу с темељним нормама Уједињених народа“, казао је лидер Црвено-црног савеза.

Црвено-црни савез је покрет екстремних албанских националиста окупљених под вођством некадашњег истакнутог правног стручњака Спахијуа, који је у албанским либералним круговима познатији као „албански Шешељ“.

Савез је један од најжешћих критичара албанског лидера Саљија Берише, за којег сматрају да је грчко-српска марионета због запостављања тзв. Прешевске долине у албанској националној политици.

Спахију обећава Албанцима исправљање историјских неправди и најављује да ће први пут у историји Албанци имати одговорну националну политику у региону.

ТАНЈУГ