Проглашавање Србије терористичком државом!

sad zastava bombe

Стенограм са седнице Конгреса САД, на којој је Србија проглашена терористичком државом, којој се забрањује упућивање било какве помоћи.

Амерички Сенат усвојио је овај Закон са 97 гласова за и 2 против. Текст преносимо у целини, без икаквих измена и коментара, а закључке и интерпретације остављамо читаоцима.


Проглашавање Србије терористичком државом


(а) Кршење људских права

(1) Когресно утврђивање.
Когрес утврђује да је Влада Савезне Републике Југославије непрекидно умешана у знатна кршења међународно признатих људских права.

(2) Потпуна примена санкција.
Све одредбе закона којима се уводе санкције против држава чије су владе умешане у знатна кршења међународно признатих људских права ће се потпуно применити против Савезне Републике Југославије (изузимајући Црну Гору и Косово).

(б) Подршка тероризму

(1) Уопштено.

(А) Когресно утврђивање.
Конгрес утврђује да је Савезна Репулика Југославија (изузимајући Црну Гору и Косово) држава која је непрекидно умешана у терористичке активности, држава која обезбеђује заштиту од правног гоњења појединцима или групама који су починили дела тероризма, и држава која на друге начине подржава тероризам.

(Б) Потпуна примена санкција.

Одредбе закона наведеног у параграфу (2) и све остале одредбе закона којима се уводе санкције против држава које непрекидно подржавају дела тероризма, које обезбеђују заштиту од правног гоњења појединцима или групама који су починили дела тероризма, или које на други начин подржавају тероризам ће се потпуно применити против Савезне Републике Југославије (изузимајући Црну Гору и Косово).

(2) Закони који утврђују санкције.

Одредбе закона споменуте у параграфу (1) су

члан 40 Акта о контроли извоза оружја (22 У.С.Ц. 2780);
члан 620А Акта о помоћи иностранству из 1961. (22 У.С.Ц. 2371);
члан 528 овог Акта (и одговарајући чланови претходног Акта о операцијама у иностранству);
члан 555 Акта о међународној безбедности и развоју сарадње из 1985; и
члан 6(ј) Акта о извозној администрацији из 1979. (50 У.С.Ц. апп. 2405(ј)).

(ц) Мултилатерална сарадња

Конгрес позива председника да затражи мултилатералну сарадњу за

неодобравање извоза опасних технологија у Савезну Републику Југославију (изузимајући Црну Гору и Косово);
приморавање Владе Савезне Републике Југославије да поштује међународно призната људска права (изузимајући Црну Гору и Косово); и
приморавање Владе Савезне Републике Југославије да дозволи одговарајућим међународним хуманитарним организацијама и организацијама за људска права улазак у Савезну Републику Југославију (изузимајући Црну Гору и Косово).

(д) Дефиниција Савезне Републике Југославије

Појам „Савезна Република Југославија“ не укључује Црну Гору и Косово.

(е) Овај члан ће бити поништен и постаће неважећи уколико

Савезна Република Југославија (изузимајући Црну Гору и Косово) доврши процес демократске реформе, којим би била изабрана нова влада која поштује права етничких мањина, владавину закона и суверенитет суседних земаља. 
 
Усвојено: 30. јуна 1999.

Превод и припрема: Free Serbia веб тим


Припремиле: КМ Новине