Рамуш Харадинај: „Владу Косова“ ћемо формирати уз подршку Српске листе

ramush-haradinaj

Приштина — Такозвану Владу Косова ће формирати коалиција 3 албанске партије, ДСК, АЗБК и Иницијативе за Косово, уз подршку Српске и других мањина, рекао је за РТК2 Рамуш Харадинај.

Председник Алијансе за будућност Косова је додао да ће ткзв. косовска влада бити формирана без обзира на одлуку ткзв. Уставног суда и изразио је уверење да ће он бити на челу те владе, а да ће влада бити формирана средином септембра.

„Било каква да је та одлука неће променити политички правац Косова. Коалиција ДКС-АЗБК-Иницијатива за Косово, затим Српска листа и остале заједнице, Турци, Бошњаци, Роми, Ашкалије, Египћани и већина изабраних посланика у Скупштини, укључујући Самоопредељење, сматрају да је доста Тачијеве владеи“, рекао је он.

Харадинај је одбацио могућност организовања нових избора, јер како каже „нико нема времена за то“ и изразио очекивање да ће “ ткв. звлада бити формирана средином септембра.

Кандидат за мандатара је рекао да је за наставак дијалога са Београдом, али са новим циљевима.

„Имамо неке циљеве које желимо да постигнемо тим дијалогом. Успели смо да 19. априла постигнемо тај споразум, пуно тога се десило али морамо и као земље билатерално да имамо дијалог. Циљ је да се једног дана Косово и Србија међусобно признају и да сви идемо према европском путу“, рекао је Харадинај.

Харадинај је рекао и да ће, уколико он буде на челу владе, формирање Заједнице српских општина ићи према плану.

„Одлука о Заједници општина, која је по нама унутар Ахтисаријевог плана и у складу са ткзв. Уставом већ постоји, то не видимо као неки проблем. Интерпретација надлежности Заједнице понекад зависи од тога ко говори и где, али то не видим као проблем у будућности“, рекао је он.

Лидер Алијансе за будућност Косова сматра да ће Специјални суд за истрагу злочина ОВК почињених над Србима показати да ли је било злочина и ко су починиоци, а истина се, како је истакао „мора знати“.

„То може једино суд да каже. Али мој принцип је да починилац, било ко да је, мора пред суд, било да ли су жртве Албанци или Срби“.

Харадинај је подсетио да је 10 година био у Хагу, те да је на крају била донета пресуда у којој се, према његовим речима, каже да „не само да није починио злочине него је радио све што је могао да се не десе злочини“.

Упитан да ли након суђења у Хагу и ослобађања очекује да се поново нађе на оптуженичкој клупи Харадинај је одговорио да „није оптужен и да то неће бити ни убудуће“, оценивши да се против њега води пропаганда која често долази управо од политичких противника са Косова.

(Танјуг)